Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Salt böna från Västkusten är klinikens nya miljösköterska

Hon trivdes bra på Landstingshälsan men kunde ändå inte motstå chansen att vidga vyerna. Annette Ericssons nyfikenhet och flexibilitet har format hennes breda karriär. Nu blir hon klinikens nya miljösköterska.

- Det känns oerhört spännande att få vara en del av en klinik som är så inriktad på forskning och utveckling, säger Annette Ericsson.
Under sin tid på Landstingshälsan har hon alltid känt en stor trygghet i att kunna vända sig till AMM för att få vägledning i stort och smått. Nu ser hon fram emot att själv bli en viktig kugge i klinikens teambaserade verksamhet.

Från somatik till psykiatri

Annette har en massa spännande arbetslivserfarenheter i sin ryggsäck.1983 bestämde hon sig för att plugga till sjuksköterska och har arbetat inom Örebro läns landsting sedan 1985. Rehabmedicinska kliniken, Kvinnokliniken och Neurokliniken blev hennes arbetsplatser under de första fjorton åren.

- Efter ett antal år av vaknätter och oregelbundna tider sökte jag mig vidare till Blodcentralen där det var stor variation av arbetsuppgifter, en rolig uppgift var att åka runt i länet med blodbussen, säger Annette.
När en tjänst inom psykiatrins öppenvårdsmottagning blev ledig kände Annette att hon ville söka.

- Jag hade arbetat med somatik så länge och var nyfiken på psykiatrin. Jag fick jobbet och ångrar aldrig mina fem år där.
Annette arbetade med patienter som har bipolär diagnos och fick under stödsamtalen ta del av många skilda livsöden. Hon insåg att gränsen mellan frisk och sjuk inte är så knivskarp, och att omgivningsfaktorer påverkar oss mer än vad vi tror.

Annorlunda att arbeta förebyggande

En vacker dag 2006 kände Annette att hon var färdig med sjukvården. Längtan att arbeta mer förebyggande hade växt sig allt starkare och hon sökte sig till Företagshälsovården.

- Det var väldigt annorlunda att arbeta på uppdrag inom en vinstdrivande verksamhet. Jag träffade bland annat lantbrukare och lärde mig en hel del om hur småföretagare har det, säger Annette som också läste till företagssköterska efter ett par år.
Men med tiden växte saknaden efter landstinget. Annette ville tillbaka till en större enhet och sökte sig till Landstingshälsan. De senaste fem åren har hon arbetat en del med utbildning, en uppgift som hon gillar skarpt.

Värnar om den psykosociala arbetsmiljön

- Vi är varandras arbetsmiljö! Under mina år på Landstingshälsan har de psykosociala frågorna dominerat, säger Anette.
Vi pratar om att kommunikation som är så viktigt men också så svårt. Det är så lätt att anta att din hjärna ser exakt likadan ut som min – och det kan skapa missförstånd i mötet mellan människor.

- De yngre som går ut skolan och ska ut i arbetslivet kanske inte riktigt tänker som vi som arbetat ett tag, de är vana att jobba på ett annat sätt – där har vi en möjlig krock! säger Annette och nämner också den problematik som uppstår i till exempel kommunala verksamheter där människor från många olika länder och kulturer ska samarbeta.
- Hur rustar vi oss på bästa sätt för att hantera dessa spännande kommunikativa utmaningar? säger hon.

Alltid redo för korta och långa utflykter

Annette härstammar från en fiskefamilj och är född på ön Åstol i Bohuslän. Kanske har närheten till havet och de fria vidderna där bidragit till hennes stora reslust.

- Min man och jag har skaffat husbil. Varför vänta till pensionen, det är ju nu vi lever! Det är underbart att bara kunna dra iväg oavsett om målet bara är att komma runt knuten här i Sverige eller utomlands, säger Annette.
I sommar är planen att ta sig till Frankrike via den tyska och holländska kusten.

- Där vid Nordsjökusten finns många, fina fiskebyar, säger Annette och får något drömmande i blicken.
Annika Gelin


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2017

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Karin Stenström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/annetteericsson