Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Debatt i media kring bly i barnmaten

Arbets- och miljömedicin anser att barn kan äta flera portioner av gröt eller välling varje dag utan att skadas


Foto: Annika Gelin.

Larmet om bly i barnmat har oroat föräldrar

Den senaste tiden har de miljömedicinska frågorna legat högt på medias agenda. Frågan om blyhalter i små barns välling och gröt har fått oroliga föräldrar att vända sig till närmaste Arbets- och miljömedicinska klinik för att ta blodprov och kontrollera blyhalten i barnets blod.

Trenden är fortsatt minskade blyhalter i blod

Det är vår uppfattning att du som förälder inte behöver oroa dig även om ditt barn ätit gröt eller välling flera gånger om dagen. Idag får barnen bara i sig en tredjedel av den mängd bly som barnen som växte upp under slutet av 1970-talet fick. För att komma upp i en daglig blydos liknande den vi själva fick när vi var små skulle dagens barn behöva äta mer än 10 portioner per dag av den gröt som i Livsmedelsverkets undersökning hade högst blyhalt. Det finns därför ingen anledning att kontrollera barnets halt av bly i blodet.

Vi rekommenderar varierad kost till barnen

Larmet i media om bly och andra miljögifter i barnmaten är ett bra exempel på vikten av att kunna kommunicera kring risker utan att oroa människor. Man ska inte glömma att berörda ämnen är grundämnen som finns i naturen och därför också kan förorena vår mat och vårt vatten. Detta betyder dock inte att vatten och föda i vårt land är hälsofarliga.

Av försiktighetsskäl vill man dock begränsa barns intag av livsmedel som kan innehålla förorenade råvaror så långt det är möjligt. Därför rekommenderar vi småbarnsföräldrar att ge barnen varierad kost.

Om BVC bedömer att det i ett enskilt fall finns skäl att överväga provtagning för analys av bly i blod hos barn som ätit barnmat med förhöjda blyhalter bör ansvarig läkare eller sköterska kontakta Arbets- och miljömedicin, i Örebro, 019-602 24 69, innan provtagning.

Katja Hagström, yrkeshygieniker, och Nina Gritsko, specialistläkare, Arbets-  och miljömedicin, Örebro.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 14 februari 2013

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Annika Gelin

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/barnmatsrekommendation