Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Med ögon och öron mot arbetslivet

Hans Lundgren är arbetslivsjournalist på ”Du & jobbet”


Vem är du?

Jag är dagstidningsjournalisten som pluggade på Kalix Folkhögskola och fick mitt första jobb på Länstidningen Östersund. Flyttade till Stockholm på 80-talet och DNs förortstidningar, en tacksam och omväxlande syssla. Efter en tid på TT och Svenska Dagbladet sökte jag jobb här, det är nu 20 år sedan.

Varför just arbetslivet?

Jobbet är en så stor del av våra liv och ett så brett spektrum att skriva om, det blir aldrig trist.
Arbetslivet har förändrats mycket sedan jag började här, till att handla allt mer om hur vi har det och tar det psykosocialt.

Berätta om ditt jobb!

Som webbansvarig har jag målet att uppdatera webben varje dag med en ny artikel eller notis. Halva min tid arbetar jag med att jaga nyheter till papperstidningen som ska vara mer genomarbetad än webben. Det saknas inte uppslag så det gäller att prioritera.

Hur arbetar ni med sociala medier?

Med knappa resurser har vi legat lite lågt, när medialandskapet förändras är det svårt att veta åt vilket håll man ska gå. Men vi vill bli bättre och delar till exempel en del artiklar på facebook som ett sätt att få fler läsare.

Vad driver dig i ditt arbete?

För mig känns det viktigt att beskriva hur det ser ut på jobbet, att det fortfarande finns risker och att folk faktiskt dör på grund av detta. Som nyhetsreporter vill jag förstås hitta scoop och lyckas med det ibland. Det är kul att vi ofta är citerade av andra medier.

Vad är det roligaste i jobbet?

Att komma ut på arbetsplatser och få kontakt med människorna som jobbar där.

Och det mest utmanande?

Att man som arbetslivsreporter blir hemmablind i språkbruket och tror att alla är lika hemmastadda med begrepp som till exempel systematiskt arbetsmiljöarbete.

Nämn tre bra egenskaper för en arbetslivsjournalist?

Att man är nyfiken, orädd och noggrann med att kolla sina källor

Vad är i fokus på Du & jobbet 2012?

Vi är mitt uppe i ett arbete med att förändra webben, renodla den för nyheter och skala bort till exempel bloggen. Den nya hemsidan släpps till hösten. Vi förbereder också höstens event ”Working life” tillsammans med Arbetsmiljöforum.

Hur är intresset i Sverige för arbetsmiljöfrågor?

Jag skulle säga att det är stort, åtminstone ur perspektivet att alla som har ett arbete är intresserade av vad som händer där. Vi skulle behöva någon uppföljare till Arbetslivsinstitutet, det verkar vara en död fråga än så länge. Arbetsmiljöverket skulle också behöva bli bättre på att tackla de psykosociala frågorna som t ex mobbing.

Vad är en bra arbetsmiljö för dig?

Det basala är att man mår bra på jobbet och inte riskerar liv och hälsa. Det är viktigt att det fungerar med arbetskamraterna och att det är en bra fysisk miljö oavsett om man sitter på ett kontor eller arbetar på en industri. Arbetsgivaren bör också vara medveten om vikten av att ha en god arbetsmiljö.

Vad gör du helst en dag när du inte är på jobbet?

Då är jag med familjen, och pysslar gärna i trädgården vid huset i Tullinge.
Annika Gelin

 

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2017

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Karin Stenström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/hanslundgren

Fakta om Du&jobbet

Du&jobbet är en oberoende arbetslivstidning riktad till hela arbetsplatsen. Tidningen ges ut av Arbetsmiljöforum i Sverige AB.

Arbetsmiljöforum samverkar med parter, företag och myndigheter i nätverk, öppna för dem som vill verka för ett utvecklande arbetsliv.

Du&jobbet, vars redaktion finns vid Hornstull i Stockholm, har 6 anställda -  4 reportrar, en layoutare och en chefredaktör. Upplagan är 13 300 och antalet besökare på webben är 10 – 15 000 per vecka.