Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Att vara mobbad på sitt arbete är att förlora sig själv

Arbetsgivaren bär alltid huvudansvaret för arbetsmiljön

Psykolog Stefan Blomberg föreläser om mobbning
Foto: Annika Gelin.
Stefan Blomberg, psykolog vid
Arbets- och miljömedicin i Linköping.

När Sveriges bästa polis tappade arbetsglädjen

Han heter Olle och är Sveriges bästa polis. Ett medelålders befäl med lång erfarenhet. Duktig. Driven. Modig. Vågar säga ifrån när han upplever brister inom organisationen.

Olles egenskaper väcker respekt bland kollegorna och befolkningen på den lilla ort där han bor – men också ont blod hos ledningen. Olle blir utsatt för systematisk förföljelse med stöd av det lokala facket. Han blir anmäld för tjänstefel av sin arbetsgivare, får beslut om omplacering som han lyckas stoppa. Han tvingas gå på samtal med den chef som bär en stor del av ansvaret för en situation som spårat ur. Olles arbetsglädje är borta. Han tvingas sjukskriva sig med skyhögt blodtryck och känslan av att ha förlorat en del av sig själv.

Olle är den 17 personen på den arbetsplatsen som Arbets- och miljömedicin i Linköping utreder. Ett exempel på mobbning. Det handlar om människor som ofta är just, starka, drivna och modiga, som vill något – men som blir katalysatorer för en situation som urartar.

- Det finns ofta ett tryck från organisationen ifråga att skylla på individen, det är honom eller henne det är fel på. Men det är organisationen vi ska analysera, säger Stefan Blomberg.

Ledarskapet en nyckel i mobbningsfall

Han arbetar som psykolog på AMM  i Linköping och har under senare år blivit någon slags talesman för frågor om mobbning och kränkande särbehandling. Suttit i TV4s morgonsoffa, varit på världskongress i Köpenhamn och ska nu till riksdagen och föreläsa.

Ämnet ligger honom varmt om hjärtat och han försöker nu hämta in så mycket kunskap som möjligt för atthänga med inom ett område där det händer saker snabbt.

- Ledarskapet är alltid centralt i mobbningsfall. Så kallade ”låt-gå-ledarskap” är särskilt riskfyllt, säger Stefan Blomberg.

Faktorer som påverkar mobbningen 


När Stefan Blomberg utreder mobbningsfall tittar han på följande faktorer:

  • Ledarskapet – Hur ser det ut?
  • Värdegrund – Finns det någon gemensam värdegrund?
    Jobbar organisationen aktivt med dessa frågor?
  • Roller – Är det otydliga roller?
  • Förändring – Finns rädsla för förändring? Är det en kamp om resurser och inflytande?
  • Belastning – Hur är stressnivån på arbetsplatsen?
  • Relationer – Präglas den sociala miljön av tillit eller misstro? Finns stöd eller konkurrens?

Konsekvenserna för individen

Människor som utsätts för mobbning är förlorare. De får betala med sin hälsa. Posttraumatiskt stressyndrom är en vanlig konsekvens. Personerna blir överdrivet vaksamma, spända och uppmärksamma på nya trauman. Ångestfyllda, undvikande och koncentrationsstörda.
Olle till exempel, är inte längre Sveriges bästa polis, utan en mycket svagare och räddare person.

Hur förebygger man?

Arbetsgivaren har huvudansvaret för att arbetsmiljön är säker och sund. Genom det systematiska arbetsmiljöarbetet ska chefer och arbetsledare nå dit. Som arbetskamrat har man skyldighet att motverka mobbning.

- Genom att reagera, kliva fram och säga ”stopp” kan ni tillsammans hejda processen som är i rullning, säger Stefan Blomberg.
Annika Gelin

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2017

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Karin Stenström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/jobbmobbad

Stefan Blomberg var en av föreläsarna på de Arbets- och miljömedicinska utbildnings-dagarna i Malmö 24-26 april 2013

Vad är mobbning?

"Mobbning är handlingar och praxis som en förnuftig person skulle anse kränkande eller olämplig. Handlingarna upprepas och sker i syfte att skada. Konsekvenserna blir en ekonomisk, psykisk eller fysisk skada."

Susy Fox, världskonferensen om mobbning i Köpenhamn 2012

Av de 10 000 arbetssjukdomar som anmäldes under 2012 var cirka 730 orsakade av mobbning. Detta är en ökning på över tio procent jämfört med året innan.

Statistik från Arbetsmiljöverket avslöjar att högst andel anmälningar kommer från vård, omsorg, sociala tjänster, offentlig förvaltning, försvar samt utbildning.