Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Maria ska hjälpa AMM att skriva om arbetsmiljön i hårdmetallindustrin

Hon är pedagog med spetskunskaper i engelska från skolan i Los Angeles. Klinikens nytillskott Maria Klasson är en soldyrkande problemlösare.

 

- Arbets- och miljömedicin är en varm och välkomnande arbetsplats med ambitiösa medarbetare och där forskningen ligger i framkant! säger Maria Klasson och ler med hela ansiktet.

Hon beskriver sig som en lugn och omtänksam problemlösare som är lycklig över sitt nya jobb. Nu är tanken att Maria ska skriva vetenskapliga artiklar utifrån ett forskningsprojekt om koboltexponering i hårdmetalltillverkning. En uppgift där hon kan ha god nytta av sina engelskakunskaper.

Ville leva i sol och värme

Maria är en solälskande Örebroare som ville in på lärarbanan. Hon utbildade sig i Karlstad och arbetade på Tullängsskolan och Örebro Universitet. Men längtan efter ett varmare klimat blev för stark. I Los Angeles fann hon det liv hon sökte och fick en lärartjänst på en kommunal skola.

- Där levde vi verkligen livet utomhus. Varför söka sig inomhus när man kunde sitta på en uteservering och umgås? Maria beskriver ett intensivt socialt liv där hon ständigt var på väg.
En konsekvens av detta var att hon alltid hade bilen rustad med tre kläduppsättningar – en för träning, en för finstassen och en för vardagskläder. Och så alla hennes skor.
Tiden på den soldränkta amerikanska västkusten har förändrat henne som människa.

- Jag vet att jag kan, jag vet att jag klarar mig i livets alla situationer – och behöver därför inte lyssna så mycket på vad andra tror att jag ska klara, säger Maria.

Ljuset viktigt för en bra arbetsmiljö

Vad är en god arbetsmiljö för dig?
- Möjligheten att komma ut tio minuter mitt på dagen och se dagsljuset!
En chef som litar på att jag gör det jag ska, att jag får frihet under ansvar.
I USA hade cheferna ett stort kontrollbehov vilket skapade en onödig osäkerhet kring om jag dög eller ej, säger Maria.

En utflykt med vampyrer

Maria som är mamma till en ettårig liten tjej har inte så mycket tid för egen del. Men så fort hon får tid över vill hon ut i naturen.

- Då packar jag matsäcken och åker till något vackert ställe – till exempel till Kilsbergen. Och så vill jag sitta där och läsa i någon spännande vampyrbok, då mår jag bra! Säger Maria Klasson.
Annika Gelin


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2017

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Karin Stenström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/mariaklasson