Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sjung dig glad och frisk

Avslappnad och samtidigt fylld av energi. Som att låta kroppen duscha i ren glädje. Så känns det när du blir ett med musiken. Dess förunderliga kraft kan minska din stress och göra dig friskare. Töres Theorell forskar om musikens betydelse för hälsan.


Foto: Charlotte von Friedrichs.

Töres Theorell, stressforskare och musikälskare.

Favoritlåten spelas på radion. Du hajar till och skruvar upp volymen. Tonerna sprider sig som vågor genom kroppen och själen dansar. Plötsligt har du en annan känsla inom dig, du är både lättare och ljusare till sinnet.
Musiken är viktig för människan – nu liksom i alla tider. Den påverkar våra känslor, den berör oss på djupet. Vi är många som inte kan leva utan musik.

Stressforskaren Töres Theorell, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet i Stockholm, är en av dem. Hans mamma var konsertpianist och lärare på Musikhögskolan i Stockholm, och pappan en duktig amatörviolinist på gränsen till att bli professionell. Under uppväxten hade Töres Theorell ofta musik i öronen när föräldrarna övade. Han har i flera studier visat hur musiken och andra kulturformer stärker vår hälsa – och ser en allt större acceptans för forskning kring sambandet kultur och hälsa.

Hur kan musiken påverka människan att må bättre?

- Musik är ett starkt socialt redskap för att förstärka gruppgemenskap -  både i det godas och det ondas tjänst. För att vi ska må bättre krävs att rätt musik används för rätt person vid rätt tillfälle. Forskning visar att musik har effekter på hormonsystemet i kroppen, till exempel stegras oxytocinhalten i blodet precis på samma sätt som vid massage och välgörande samtal.

Men det är viktigt att påpeka att det finns en kompetens kring hur man använder kultur i till exempel vården – hur man gör det är avgörande. Det är inte bara att ”klämma på kulturtuben” och så blir patienten frisk.

Hur används musik inom vården?

- Inom vården används musik på en rad olika sätt – och den vetenskapliga litteraturen fullkomligt exploderar inom området. Musik används till exempel för smärtlindring, i depressionsbehandling, i sjukgymnastik och demensbehandling med mera. Den gemensamma nämnaren för alla former av användning inom vården är att musiken får de elektriska impulserna i hjärnan att gå en annan väg än vad ett samtal kan göra. Den effekten öppnar upp för processer som annars är svåra. 

Hur kan man använda musik på arbetsplatsen?

- Musik eller andra kulturupplevelser på arbetsplatsen kan stärka både gemenskapen och kreativiteten. Vi har kartlagt hur ofta svenskar får ta del av kulturupplevelser på arbetet. 40 – 45 procent får möjligheten en gång om året, 5 – 6 procent har chansen en gång i månaden och cirka 1 procent får en dos kultur en gång i veckan. Här finns potential! Vi har också sett att de som har en lyssnande chef får fler kulturella upplevelser. I högkonjunkturer ökar den kulturella aktiviteten medan lågkonjunkturen dämpar densamma.

När man satsar på kultur på arbetet är det viktigt att utbudet är brett så att det finns något för alla – en del gillar att sjunga, andra dansa eller måla. I en studie följde vi personer som fick ta del av kultur på jobbet en gång i veckan – 3 månader innan och 3 månader efter. De deltagare som var mest entusiastiska fick en förbättrad hälsa medan försöksverksamheten pågick men de fick sämre socialt stöd av arbetskamrater som inte fick delta i projektet. Det gäller alltså att tänka till kring hur man utformar en kulturell satsning så att alla får glädje av den.
Läs mer om Töres tankar kring framtida utmaningar inom området kultur och hälsa


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 20 februari 2012

Innehållsansvarig: lars-gunnar gunnarsson

Publicerad av Annika Gelin

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/musikmedicin

Töres Theorell är en av föreläsarna på Stressforums seminarium den 14 november på City konferens, SCB i Örebro. Läs mer om programmet.