Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Att prestera på topp varje dag

Hur kan vi bli vårt bästa jag och prestera på topp - oavsett om det gäller på jobbet eller inom idrotten? Motivation, återhämtning, kost och bekräftelse är nyckelord i sammanhanget. Ledaren har en viktig roll både för individen och laget.

Basketboll ovanför basketmål

Hennes livs utmaning

K1 500 meter. OS-final i damernas kanottävling. Sofia står ”på start”. Om några sekunder börjar loppet där hon ska göra sitt livs prestation. Hon har förberett sig på absolut bästa sätt och varje dag de senaste fyra åren har skett med detta lopp i sikte. Planeringen har varit minutiös för att förbättra teknik, styrka och uthållighet. På den här nivån är varje liten detalj viktig och det som gör skillnaden mot att vara i final eller inte.
För att upprätthålla motivation och att vara fri från sjukdomar och skador har kost, motivation och återhämtning varit lika viktigt som de kvalitetsfyllda träningspassen.

Sofia slutar på en fjärdeplats och är euforisk över sin prestation! De 27 hundradelarna som fattats för att få bronsmedalj är just nu inte viktiga – hon har gjort sitt livs bästa lopp och kan säga att hon är fjärde bäst i hela världen! Hon har lyckats när det varit som allra svårast!

Hennes utmaning för livet

Vårdavdelning 16. Torsdag den 2 augusti. En vanlig dag på jobbet. Patienten på sal 4 är på väg in i medvetslöshet, hjärnblödningen som patienten ådragit sig vid en olycka, verkar nu ha fått bieffekter eller kanske har det skett ytterligare en blödning. Sofia, sjuksköterska, har just anlänt till sitt arbetsskift. Springande i korridoren, får hon en snabb uppdatering av läget av den undersköterska som först varit på plats då det börjat pipa i apparaterna. Sofias hjärna arbetar på högvarv. För en timme sedan låg hon och sov, nu sprutar hon ur sig kommandon till undersköterskan samtidigt som hon tar reda på var närmaste jourläkare befinner sig.

För att ha alla detaljer klara och för att kunna ge all nödvändig information när läkaren anländer, läser hon snabbt igenom patientens journalanteckningar från de senaste dagarna. Hon har gjort det här förut, men varje situation är unik och man kan aldrig ta något för givet. De senaste fyra åren, sedan hon blev färdig sjuksköterska, har hon ställts inför livsavgörande utmaningar vid ett oräkneligt antal tillfällen.

När läkaren anländer har Sofia redan kontaktat magnetkameraavdelningen på sjukhuset och neurokirurgen i Uppsala för att förvarna dem om ett eventuellt akutfall. Hon har tagit fram numret till helikopterambulansen och hon har tagit fram förteckningen över de medicinska preparat som patienten har i blodet just nu. 
Patienten klarar sig. Sofia har gjort det som krävdes och tack vare hennes snabba agerande och förmåga att sortera ut viktig information är läget nu stabilt för patienten.

Prestation och återhämtning på högsta nivå

Fantastiska prestationer sker varje dag. Det behöver inte innebära att vi medverkar till rädda liv eller blir fjärde bäst i hela världen, vi ska ändå vara vårt ”bästa jag” varje dag.

För att prestera på världsmästarnivå, måste man återhämta sig på världsmästarnivå! För att ha hög kvalitet i det man gör, behöver motivationen vara hög och kraven kännas överkomliga och samtidigt utmanande.

Även bekräftelse och uppmuntran vid goda prestationer är viktiga.
Inom idrotten är det en självklar del i form av medaljer, medial uppmärksamhet, idolstatus och i vissa fall prispengar. För många anställda är detta stöd inte lika tydligt och självklart i vardagen, men det är lika viktigt att man i arbetslivet uppmärksammas för goda insatser.

Det gäller såväl den enskilde individen som ”laget”. Det handlar inte enbart om högre lön utan även om känslan av att arbetsgivaren på andra sätt bryr sig om och värdesätter arbetsinsatserna. Det kan vara satsningar på en bättre arbetsmiljö, som i sin tur ger förutsättningar för ett ännu bättre utfört arbete. Det kan också handla om att lyfta fram goda insatser som föredöme och inspiration för andra.

Ett gott ledarskap ger goda prestationer

Tränaren och coachen har en central roll i många idrottares vardag. Det kunde vi uppleva under OS när Staffan Olsson och Ola Lindgren lotsade det svenska handbollslaget fram till en silvermedalj. Det illustrerar den viktiga roll tränaren/chefen har för att t ex vägleda, stötta, instruera, entusiasmera, diskutera eller utvärdera för att göra en ännu bättre prestation vare sig arbetsplatsen är en handbollsplan, en vårdavdelning eller ett verkstadsgolv.
Pierre Mood, psykolog och Håkan Löfstedt, överläkare


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2017

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Karin Stenström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/prestation