Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hon vill och vågar strida för en bättre arbetsmiljö

2012 är det hundra år sedan det blev lag på att arbetstagarna får utse egna skyddsombud. Möt Ann-Katrin Eneblom, skyddsombud inom Kommunal som började jobba inom vården som ung och direkt insåg att hennes hjärta slår för arbetsmiljön.

 skyddsombud mot aprikos vägg
Foto: Annika Gelin.
Ann-Katrin Eneblom, skyddsombud på Kommunal.

En solvarm torsdag styr jag kosan mot Alfred Nobels Karlskoga. Sommarlätta människor flanerar längs gatorna när jag söker mig mot Busstationen. är tvärs över gatan har Kommunal sitt säte. Ann-Katrin Eneblom möter mig utanför det fackliga högborgen med vänsterarmen i bandage. Det är priset man får betala om man är ett sportfreak som vill hänga med i barnens aktiviteter.

Ann-Katrin har varit med ett tag nu, hon är trygg i sin erfarenhet. Det var några år sedan hon klev in som vårdbiträde bland missbrukare och fick se en arbetsmiljö som tände lusten att förbättra. I 20 år har hon kämpat i arbetsmiljöns namn, hon har en rik kunskapsbank att ösa ur – och har insett att det måste få ta tid att göra förändringar.

- Jag har lugnat ner mig lite, jag vill fortfarande rädda världen, men det ska ske under rätt former, säger hon.

Ju längre erfarenhet desto mer finns att lära

Ju fler olika arbetsmiljöer hon har sett, desto större har intresset blivit.

- När jag blev huvudskyddsombud 2003, och ensam fick hand om hela kommunen mötte jag  allt från stensättares problematik till miljön i badhus och idrottsanläggningar. Det var bara att läsa på, att våga ställa frågor och att lyssna av medlemmarna! säger Ann-Katrin.
I sin första arbetsmiljöutbildning hamnade hon i en grupp tillsammans med metallare.

- Det var bra, då fick jag bredda min kunskap ytterligare. Man blir aldrig fullärd, säger hon.

Prata går ju

Hennes arbete har förändrats, det mesta av arbetstiden går åt till rådgivning. Ann-Katrin känner sig ofta som en psykolog.

- Medlemmarna har ett stort behov av att få träffa oss och få spy ur sig om sin situation.
Men från att prata till att våga göra något är steget långt, säger hon.

- Om vi får in signaler från flera håll om en chef eller arbetsplats kan vi lyfta problemet, säger Ann-Katrin.
När hon är osäker och behöver coachning använder hon sig av Arbetsmiljöverket, men hon känner av att de har minskade resurser och inte kan arbeta på samma sätt som förr.

Ett hårdnande arbetsklimat ger ett tufft samhälle

Ann-Katrin ser ett samhälle som är tufft, med ett allt hårdare arbetsklimat.

- Det är så slimmat i organisationerna idag, människor orkar inte ta itu med arbetsmiljön på samma sätt som förr. Dessutom är man för rädd om sitt jobb för att klaga – och det bekymrar mig, säger hon.
Ann-Katrin tycker att utvecklingen avspeglar sig i att fler mår psykiskt dåligt, både män och kvinnor.

- Men de ber inte om facklig hjälp, vi kommer oftast in när det gått väldigt långt, säger Ann-Katrin.
Den senaste tiden har hon mött många människor som har svårt att få ekonomin att gå ihop. De har inte pengar och vet inte vart de ska ta vägen.

- Då känner jag hur ansvaret vilar tungt på mig att lotsa dessa personer rätt – och i dessa frågor är jag en lekman, säger hon,
Ann-Katrin pratar om ett A- och ett B-lag i arbetslivet.

- FAS 3 tillhör definitivt de svagaste på arbetsmarknaden. Dessa personer får betalt från Arbetsförmedlingen för att göra de mest blandade arbetsuppgifter och det finns noll koll på arbetsmiljön. Dessutom har de hamnat i den typen av åtgärd av en anledning, de är ofta redan försvagade av sjukdom eller annat. Man tror inte att det är sant när man ser hur de har det, säger Ann-Katrin. 
Läs mer om vad uppdraget kräver 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2017

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Karin Stenström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/skyddsombudet

Fakta om Kommunal i Karlskoga

 

Antal i Kommunal

Karlskoga har 28 000 invånare.
13 – 15 000 av dessa är medlemmar i Kommunal vars totala medlemsantal är 500 000. Ann-Katrin är ett av tre skyddsombud i kommunen.

Varför facket finns

Facket är till för att alla medlemmar ska ha bra villkor - bra lön, bra anställningsvillkor, trygghet och inflytande på jobbet.

Vad facket arbetar för

Bra jobb, bra lön, bra arbetsmiljö. Ett skydd för orättvisor och godtycke från arbetsgivaren. Inflytande på jobbet, ett arbete som är utvecklande, bra kompetens-utveckling.
Detta jobbar medlemmarna i Kommunal gemensamt för genom facket. Facket ger också trygghet genom bland annat a-kassa, olycksfallsförsäkring och hemförsäkring