Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nu kan han snart dansa som Michael Jackson

Hela livet har han brunnit för den lilla människan.
Småföretagarnas klippa och vän. Arbetsmiljöingenjören Sten Dankvardt blir nu hemmaman.

- Det är viktigt att få känna sig som en elefant på jobbet och inte som en myra!

Orden är Sten Dankvardts. Hela sitt yrkesliv har han arbetat i förvissningen om att den som mår bra också presterar bra.
När han växte upp som bondgrabb såg han det i vardagen. Mamma och pappa hade lantbruk och jobbade mycket men mådde bra där på gården i Bastudalen intill Vätterns norra strand.

I början av yrkeskarriären som labbchef på ett miljöföretag i Värnamo såg han det. Den så kallade Gnosjöandan, i en bygd där man arbetar stolt och hängivet i en känsla av en särskild gemenskap. En filosofi, en inställning som skapar välmående och välstånd.

Att vara småföretagare är en livsstil

Småföretagare. En grupp människor som ligger Sten närmast hjärtat. Deras arbetsglädje, livssyn, ambition och förmåga att se varje arbetskamrat har inspirerat honom. Över 99 procent av de privata företagen har färre än 50 anställda och räknas som småföretag.

20 år av sitt arbetsliv har Sten ägnat åt att coacha dem, få dem medvetna om vad det betyder att arbeta systematiskt med sin arbetsmiljö. På Arbets- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro, var han chef för Småföretagsenheten under 20 år och blev framgångsrik i sitt syfte att stötta de många småföretag som inte hade någon företagshälsovård.

Glad och stolt

Nu har Sten få arbetsdagar kvar att jobba – och han går i en ny tillvaro med en känsla av stolthet.

- Det som gett mig mest glädje under min tid på kliniken är att se hur företagen i våra branschprojekt (60-70 st) förbättrat sin arbetsmiljö och att det har gjort att de anställdas hälsa blivit bättre. När vi har kunnat jämföra med i andra län ser man att de har legat 10-20 år efter i
 utvecklingen, säger Sten.

Foto: Lars Törnqvist.

En bild från förr. FTF:s datagrupp på studieresa till Köpenhamn. Personerna är från vänster Ulf Börgesson, Elisabeth Ahlgren, Dankvardt och Valter Lindén.

Hur känns det att gå i pension?

- Konstigt. Jag står med fötterna i två världar. Plötsligt droppar det in brev från PRO till mig samtidigt som jag fortfarande känner mig ung. I PRO-tidningen kan man läsa det senaste om rullatorer och resor man kan göra, men jag tänker inte kalla mig pensionär utan hemmaman, säger Sten.

Han har arbetat halvtid under det sista året för att fasa ut på bästa möjliga sätt.

- Det gäller att vänja sig långsamt vid att inte vara oersättlig. Den dagen man slutar – då är man snabbt borta, konstaterar Sten krasst.

Du hade en gång en dröm om var du ville jobba, hur gick det?

- Drömmen blev sann! Jag var på studiebesök på Arbets- och miljömedicinska kliniken och tänkte att jag skulle vilja jobba där. Och så blev det! säger Sten.

1979 – 1980 gick han arbetsmiljöingenjörsutbildningen i Stockholm tillsammans med Åke Oliv och Lars-Åke Karlsson. 1980 började han på AMM. Samma år startade han Småföretagsenheten. I den ingick även vapendragarna Åke och Lars-Åke, miljösköterskan Sofia Lood och läkaren Carl-Göran Ohlson med flera.

Syftet var att samla kunskap om småföretag genom branschundersökningar och att pusha småföretagarna att ansluta sig till företagshälsovården.

- Det var en oerhört spännande tid,  vi var på obruten mark och tog fram helt ny kunskap, vi fick fram ett unikt material som innehöll både medicinska delar och miljöaspekter. Varje företag fick en rapport och de flesta genomförde det mesta, säger Sten.

Han uppskattade särskilt kontakten med företagarna som byggde på förtroende.

- Först lyssnade vi på dem, de fick berätta sitt livs historia.
När de insåg att vi förstod deras situation kom vi in på banan – och de blev öppna för att resonera om sin arbetsmiljö, sa Sten.

Småföretagsenhetens arbete resulterade i ett hundratal nationella och internationella böcker och rapporter, något som Sten är lite mallig över.

- Ingen annan har gjort detta, det känns väldigt bra för mig som vill göra skillnad, säger Sten.

 Vad tycker Sten om Arbets- och miljömedicin som arbetsplats?


 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2017

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Karin Stenström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/stendankvardt

En god arbetsmiljö enligt Sten Dankvardt

  • är allas ansvar
  • genomsyras av respekt för individen
  • ger tid för reflektion och trivsel
  • chefen ser sina medarbetare
  • var och en känner att man har en viktig uppgift att fylla