Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Tatueringar - hur påverkas kroppen?


Populära men laglösa smycken

Vi har en lång tradition av att smycka våra kroppar med tatueringar. Det har gått ifrån att vara ett bevis på utanförskap till att vara inne. Andelen som tatuerar sig har ökat de sista åren och är mer vanligt hos unga människor.

I Sverige har vi helt saknat lagstiftning om vad färgerna får innehålla. Varken de som tatuerar eller de som blir tatuerade har kunnat veta vad som ingår i färgen. Därför var det välkommet med ett seminarium på temat vid Medicinska riksstämman.

Höga halter av metaller

Det har länge varit känt att tatueringsfärger innehåller metaller. Kemikalieinspektionen (Kemi) har undersökt 31 av de vanligast använda tatueringsfärgerna på den svenska marknaden. 

Totalt analyserades 57 ämnen i färgerna och för 25 av proverna såg man halter för ett eller flera ämnen över rekommenderade nivåer från EU. Bland annat fann Kemi halter av koppar 1800 gånger över gränsvärdet.

Andra ämnen som identifierades var bland annat metaller som bly, arsenik och strontium och carcinogena ämnen som anilin och PAH.

Även i en uppföljning av undersökningen under 2012 hade så mycket som 70 procent av proverna halter över gränsvärdena.

Kan ge hudproblem och allergi

Vi vet alltså att tatueringsfärg innehåller många ämnen som är giftiga. Men för att få en effekt i kroppen utöver huden så måste ämnet spridas i kroppen. Hur mycket som sprids och i vilken form är idag relativt okänt. Men något händer i en tatuering eftersom de ofta tappar färg.
Man har också sett att färgpigment sprider sig till lymfan i kroppen.

Något man dock vet är att tatueringar kan ge hudproblem. Man kan få allergiska reaktioner mot färgen som kan komma månader till år efter att man tatuerat sig. Det är inte helt ovanligt att de kommer i samband med solning. De färger som oftast kopplas till besvär är rött och svart. En tatuering gör också att det är svårare att upptäcka hudcancer tidigt vilket kan komplicera behandlingen.

Läkemedelsverket har ansvaret

Från och med augusti 2012 har Läkemedelsverket ansvar för tatueringar och permanent kosmetika. Under nästa år kommer en föreskrift som kommer att innehålla gränsvärden för vissa ämnen som kan ingå. Flera regler kommer att vara lika som för kosmetika. Bland annat måste det finnas en förteckning för alla ämnen som ingår i produkten. Så nu kommer i alla fall tatuerarna och de som tatuerar sig kunna göra ett medvetet val.
Katja Hagström, yrkeshygieniker och fil dr, Arbets- och miljömedicinska kliniken 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 19 december 2012

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Annika Gelin

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/tatueringar