Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Ergonomi - från kartläggning till åtgärd

Föreläsarna vid arbets- och miljömedicinska
utbildningsdagarnas ergonomiska session slog fast
att god ergonomi lönar sig.

Systematiskt arbetsmiljöarbete i knivskarp praktik

Först ut i sessionen var Maj Jönsson från Långebrohälsan i Kristianstad. Hon delade med sig av sina erfarenheter kring systematiskt arbetsmiljöarbete vid ett styckeri i Skåne.

Genom systematisk genomgång av risker och förbättrad hantering av verktyg genom bland annat regelbunden slipning av knivarna kunde man minska de arbetsrelaterade besvären bland medarbetarna.

Forskning om fysisk arbetsbelastning

Eva Bernmark från KI, Stockholm, redogjorde för resultaten i sin avhandling angående mätningar av fysisk arbetsbelastning med fokus på energiåtgång och arbetsställningar. Hon kunde bland annat visa att inklinometersystemet var ett tillförlitligt system för att mäta vinklar och rörelse i kroppens leder.

God ergonomi lönar sig

Jörgen Eklund från KTH, Stockholm, avslutade. Han berättade om ett paradigmskifte i synen på kvalitet i företag. Kvalitet definieras numera som en produkt eller tjänsts förmåga att tillfredställa kundens behov och förväntningar. Helst ska dessa överträffas.

Det nya synsättet betyder att produkter eller tjänster som enligt det gamla synsättet är av sämre kvalitet, enligt det nya synsättet kan vara av god kvalitet om de tillfredställer kundens behov eller förväntningar.
Han redogjorde för Toyotas Total Quality Managementsystem som har gett företaget plats nummer 1 i världen med minst antal fel på sina bilar.

Vidare kunde han visa att 40 procent av kvalitetsproblemen i tillverkningsindustrin orsakas av arbetarnas dåliga ergonomi. Belastnings-ergonomiska problem leder till brister i kvalitet, som i sin tur leder till fel i tillverkningen vilket blir kostsamt för företagen. Det finns ett klart samband mellan förbättrad arbetsplatsutformning och färre fel i tillverkningen. Ergonomiska förbättringar leder till kvalitetsförbättringar i tillverkningen.
Thomas Overmeer, ergonom


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 22 oktober 2012

Innehållsansvarig: lars-gunnar gunnarsson

Publicerad av Annika Gelin

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/varmotesergonomi