Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Senaste nytt om skadliga vibrationer

Vibrationer från handhållna verktyg är ett negligerat folkhälsoproblem, som skapar hälsoproblem hos uppskattningsvis 35 000 personer i Sverige. Ämnet var i fokus på Arbets- och miljömedcicinska utbildningsdagarna i Örebro i maj.


Foto: The Studio, Umeå.

Docent Ingrid Liljelind, yrkeshygieniker vid AMM Umeå och en av föreläsarna på vårmötet 2011 kring vibrationsexponering i arbetslivet.  

Vibnet samlar och sprider kompetensen

Medverkande var forskare från det nationella nätverket Vibnet, som omfattar bland annat de områden som presenterades vid symposiet. Professor Ronny Lundström, enheten för yrkes- och miljömedicin, Umeå universitet är ansvarig för nätverket som till hösten kommer att öppna hemsidan www.vibnet.se.

Arbetstagare överskattar exponeringstiden

Docent Ingrid Liljelind, yrkeshygieniker vid AMM i Umeå, visade att arbetstagare oftast överskattar exponeringstiden kraftigt (upp till 9 gånger) jämfört med exakt uppmätt tid. Överskattningen gäller särskilt för yrken med upprepade korta exponeringar, ofta bara några minuter åt gången.
Hon betonade också att riskbedömningsmatriser i stort sett är utformade från symtomet vita fingrar.

Karpaltunneln i fokus

Professor Lars Dahlin, överläkare vid handkirurgiska kliniken i Malmö, berättade om medianusnerven som går genom karpaltunneln i handleden. En del personer har fler nervfibrer än andra, vilket kan förklara varför en del personer klarar mer nervskadande vibrationer utan att få symtom. Oftast är operationen komplikationsfri, men nyttan är mindre hos personer med diabetesneuropati eller vibrationsskada.

Därför bör dessa personer genomgå neurofysiologisk utredning innan man tar ställning till operation. Han påpekade att man oftast ser symtom från lillfingret hos personer som exponerats för vibrationer från verktyg, kanske beroende på att lillfingret är tunnare och mer känsligt än övriga fingrar. Även symtom på lillfingret kan reduceras av karpaltunneloperation.

Undersökningar kring skador hos exponerade

Professor Lars Gerhardsson, överläkare vid AMM i Göteborg, gick igenom vilka undersökningar som kunde göras för att beskriva olika typer av skador på cirkulation, nerver och muskler hos personer som exponerats för vibrationer från handhållna verktyg.

Vibrationsdämpande handskar skyddar 

Yrkeshygieniker Istvan Balogh redovisade undersökningar från Skåneregionen som visar att även högfrekventa vibrationer inom tandvården kan orsaka skador på nerver och blodkärl i yttersta falangen av fingrarna. Exponering skiljer sig inte mycket mellan olika fabrikat men kan minskas av vibrationsdämpande hylsor som kan träs över handtagen.

För alla yrken gäller att skadlig exponering påverkas av frekvens, tryckkraft, matarkraft, handstorlek och temperatur. Användning av vibrationsdämpande handskar kan minska skadlig exponering.

AMM i Örebro undersöker vibrationsexponerade

Lars-Gunnar Gunnarsson, Arbets- och miljömedicin i Örebro, berättade hur kliniken till självkostnadspris i samverkan med företagshälsovården på arbetsplatser undersöker vibrationsexponerade arbetsgrupper.

Detta görs för att stimulera både arbetsgivare och företagshälsovård till att genomföra de lagstadgade medicinska kontrollerna i arbetslivet och som enligt AFS skall göras på personer som riskerar medicinska konsekvenser av vibrationsexponeringen.
Lars-Gunnar Gunnarsson, verksamhetschef


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 22 oktober 2012

Innehållsansvarig: lars-gunnar gunnarsson

Publicerad av Annika Gelin

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/varmotesvibrationer