Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Forskning i Region Örebro län

Den medicinska forskningen har hög prioritet inom Region Örebro län. Vår forskning byggs upp tillsammans med Örebro universitet för att utveckla universitetssjukvården.

Information från landstinget

Forskare får 1,1 miljoner från Lions Cancerforskningsfond

Tio forskare vid Universitetssjukhuset Örebro får tillsammans 1,1 miljoner från Lions Cancerforskningsfond (LCFF). De kommer att forska om bland annat prostata-, penis- och lungcancer.

Läs mer om forskningsanslaget

Nya markörer för att hitta sjukdomar snabbare

Vid sjukdomar med akuta förlopp är det viktigt att patienten får rätt diagnos snabbt. Forskning vid Universitetssjukhuset Örebro visar att ett blodprov kan ge snabbare svar än andra metoder. I blodet tittar man på RNA i cellerna som är en kopia av patientens DNA. Det gör att man tidigare kan fånga upp sjukdomar och ge patienten rätt vård snabbare.

Läs mer om Helena Isakssons forskning

Region Örebro län vill förebygga livmoderhalscancer

Den 1 oktober startade Region Örebro län den utökade gynekologiska hälsokontrollen för kvinnor över 59 år. Den nya åldersgränsen i vårdprogrammet innebär att kvinnor lämnar sitt sista cellprov efter 64 års ålder. Det innebär att alla kvinnor i åldern 64-69 år (född ner till 1948) kommer få ett engångserbjudande till cellprovtagning på en av fyra barnmorskemottagningar i länet, Olaus Petri, Karlskoga, Lindesberg och Hallsberg.

Läs mer om forskningen


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 18 december 2017

Innehållsansvarig: Mats G Karlsson

Publicerad av Elin Abelson