Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Provtagning för covid-19 av personal inom vård och omsorg

I Örebro län erbjuds från och med 1 juli personal inom vård och omsorg, annan samhällsviktig verksamhet och allmänheten egenprovtagning för pågående infektion med covid-19, så kallat PCR-prov.

Uppdaterad: 30 juni

Du kan provta dig om du uppfyller dessa kriterier:

  • du har hosta, feber, andningsbesvär, halsont, snuva, nästäppa, förlorat lukt- och smaksinne, huvudvärk, muskel- och ledvärk, illamående eller akuta mag- eller tarmbesvär (kräkning eller diarré)
  • du har haft symtomen minst 24 timmar
  • du har inte redan testats positiv för covid-19 med PCR eller antikroppstest de senaste 6 månaderna

Beställ egenprovtagning på 1177.se

Du beställer provtagning genom att logga in på 1177.se med hjälp av din e-legitimation, till exempel mobilt BankID. När du loggat in klickar du på "Covid-19 Örebro län" under rubriken "Regionen rekommenderar" för att beställa ditt prov och sedan boka tid för provtagningen.

När du är inloggad är det viktigt att du uppdaterar dina kontaktuppgifter under ”Inställningar” med aktuellt telefonnummer om vården behöver kontakta dig. 

Provtagning vid covid-mottagning eller provtagningsstation

På din bokade tid tar du dig till en av regionens covid-mottagningar eller provtagningsstationer. Där får du ett provtagningskit med instruktioner, tar provet på dig själv och lämnar sedan in provet till personalen. Glöm inte att ta med legitimation.

Skicka ett ombud

Om du inte har möjlighet att komma till oss för att ta ditt prov kan du skicka ett ombud som hämtar ett provtagningskit åt dig. Du beställer först ditt prov och bokar en tid via 1177.se då ombudet ska hämta provtagningskitet. Det hämtas sedan på vald covid-mottagning eller provtagningsstation. När du tagit provet måste det snarast lämnas tillbaka på samma ställe som det hämtades. Ombud visar bådas legitimation.

Ditt provsvar meddelas via 1177.se

Du ser ditt provsvar genom att logga in på 1177.se med hjälp av din e-legitimation. Du hittar länk till provsvaret under rubriken ”Covid-19 Örebro län” på startsidan under ”Regionen rekommenderar”.

Provsvaret syns inom:

  • 24-36 timmar för personal inom vård och omsorg samt samhällsviktig verksamhet
  • 1-4 dygn för allmänheten (beroende på belastningen på laboratoriet)

Vad händer efter att jag fått mitt provsvar?

Om ditt provsvar är negativt kan du som personal inom vård och omsorg eller annan samhällsviktig verksamhet gå tillbaka till arbete när du mår bra igen. Du behöver fortsatt följa myndigheternas råd.

Om ditt provsvar är positivt och visar att du har covid-19 gäller isolering i hemmet för att inte smitta andra. Du kommer inom kort att kontaktas av läkare för närmare information, förhållningsregler och smittspårning.

Du som arbetar inom vård och omsorg eller inom samhällsviktig verksamhet bör meddela ditt provsvar till din chef.

Kontakt för dig som inte kan logga in på 1177.se

Om du inte kan använda e-tjänsten på 1177.se, kan du kontakta respektive covid-mottagning enligt nedan för hjälp med att beställa provtagning och boka tid.

Örebro, Kumla, Hallsberg, Askersund och Lekeberg
Covid-mottagningen USÖ: 019-602 13 15.

Degerfors, Karlskoga och Laxå
Covid-mottagningen Karlskoga lasarett: 0586-66842.

Lindesberg, Hällefors, Nora och Ljusnarsberg
Covid-mottagningen Lindesbergs vårdcentral: 076-697 73 64.

Hitta till din covidmottagning

Har finns adress och kartor.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 30 juni 2020

Innehållsansvarig: Martin Sundqvist

Publicerad av Lisa Lilja

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/provtagning-covid-19