Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Skötare

Vad en skötare gör – den psykiatriska omvårdnadsprocessen

En stor del av skötarens arbete går ut på att stödja patienterna så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga att klara sin vardag. Detta görs genom samtal och genom att tillsammans göra vardagliga sysslor såsom att laga mat, städa och motionera. I arbetsuppgifterna ingår också att träna patienten att ta sociala kontakter med andra människor, exempelvis att våga gå och handla själv, besöka fritidslokaler och delta i kurser. På boenden och vårdavdelning är en viktig arbetsuppgift att ge patienten daglig omvårdnad. Det kan innebära praktisk hjälp med att tvätta och klä på sig själv, men oftare är uppgiften att hjälpa och uppmuntra dem till att klara av detta själva. 

All psykiatrisk omvårdnad måste präglas av respekt för den enskilda människans okränkbarhet och ske under ständig etisk reflektion hos oss själva.

Vad en skötare kan – utbildning och kompetens

Skötaren arbetar ofta i lag tillsammans med kolleger men också i behandlingsteam tillsammans med sjuksköterska, kurator, arbetsterapeut, psykolog och läkare. För att anställas som skötare krävs omvårdnadsutbildning med inriktning psykiatri. Sedan några år tillbaka finns också YH-utbildning (kvalificerad yrkeshögskoleutbildning) med psykiatriinriktning som ger behörighet till anställning som skötare.

Var en skötare finns – olika verksamhetsområden

Skötaren kan arbeta på en psykiatrisk slutenvård på en vårdavdelning eller med öppenvård på en dagavdelning, mottagning eller genom hembesök.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 25 oktober 2017

Innehållsansvarig: Torbjörn Torstensson

Publicerad av Camilla Boström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/skotare_psykiatri