Forskare Anna Duberg är årets vinnare av Guldskalpellen

Priset Guldskalpellen delas årligen ut av tidningen Dagens Medicin till vårdens främsta förnyare. Denna gång premierades Anna Duberg för sitt arbete med dansprojektet Dans för Hälsa. ”Kravlös dans kan vara ett värdefullt verktyg i att stärka psykisk hälsa hos unga”, säger Anna Duberg, fysioterapeut och forskare inom Region Örebro län.

Juryn från Dagens Medicin bedömer de nominerade utifrån åtta kriterier med betoning på nyskapande, kvalitet och samarbete.

– Det känns fantastiskt roligt att få vinna Guldskalpellen. Utmärkelsen årets förnyare bekräftar att vi är på rätt spår. Det fyller på med ny energi att jobba vidare med implementering av Dans för Hälsa runt om i landet, säger Anna Duberg, fysioterapeut och forskningshandledare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum.

Metoden baseras på forskningsstudien "dansprojektet" och har utvecklats som innovation i Social Impact Lab på Örebro Universitet. Nu är det cirka 300 Dans för Hälsa-instruktörer från norr till söder i landet. Hon poängterar att deras kontakt med ungdomarna och deras arbete i samverkan med skola och vård gör all skillnad.

Viktigt att se hela människan

– Att få det här priset säger något om att tankesättet om hur man kan bemöta psykisk ohälsa har breddats. Samtal och medicinering är en central del i vården men även kropps- och rörelsebaserade insatser bör ha en självklar plats. Att det är viktigt att se hela människan och behovet av ökad rörelse, social tillhörighet och glädje, säger Anna Duberg.

Priset består av diplom med motivering, blommor och ett stipendium på 15.000 kr, som ska investeras i fortbildning.

– Jag kommer att arbeta för att bibehålla motivationen hos Dans för Hälsa-instruktörerna i landet och fortsätta utveckla metoden så att fler ungdomar kan få ta del av den. Kravlös dans kan vara ett värdefullt verktyg i att stärka psykisk hälsa, och i dagens samhälle är det viktigt att öka ungdomars egenmakt och självtillit, avslutar Anna Duberg.

Faktaruta

I år valde juryn att ge priset till två vinnare och Anna fick ta emot det tillsammans med Skaraborgs sjukhus och deras arbete med Eras (Enhanced recovery after surgery), strukturerad vård vid kirurgi.

Juryns motivering: För att på ett imponerande sätt ha mobiliserat och motiverat till bättre hälsa, utan dyra investeringar och med unga och gamlas egen kraft. Årets Guldskalpellvinnare har med stöd i evidens metodiskt förnyat vårdens arbetssätt genom att ta vara på det friska.

Foto: Anna Philipson

Sidan granskades den 5 juni 2019