Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Havre och blåbär till hjärtpatienter – omfattande studie kan få stor betydelse för framtida vård

Kan blåbär och havre hjälpa patienter som har drabbats av en hjärtinfarkt? Det ska forskare på Universitetssjukhuset Örebro ta reda på i en av de största patientstudierna någonsin om livsmedel vid hjärt- och kärlsjukdomar.

Blåbär och havre har goda hälsoegenskaper. Det vet vi sedan tidigare. Men kan dessa mycket svenska livsmedelsprodukter även hjälpa patienter som har haft en hjärtinfarkt? Cecilia Bergh, universitetslektor, PhD och Ole Fröbert, adjungerad professor vid Universitetssjukhuset Örebro har fått 6,8 miljoner kronor för att studera detta samband.

– Både blåbär och havre är nyttigt att äta. Syftet är att ta reda på om dessa livsmedel även kan minska blodfettsnivåer och förbättra fysisk prestationsförmåga, som är viktigt efter en infarkt, säger Cecilia Bergh.

900 patienter i stor nationell studie


Totalt 900 patienter skall ingå i den nationella studien. Patienterna, som är indelade i olika grupper, kommer att få vanlig medicinsk behandling efter hjärtinfarkt och tre månaders kosttillskott i tillägg. En grupp får havre, en annan grupp blåbär, en tredje grupp en kombination av blåbär och havre och en fjärde grupp får ett blindpreparat utan effekt.

– Efter en hjärtinfarkt ger låga blodfettsnivåer lägre risk för att insjukna i en ny infarkt. Rutinmässigt använda läkemedel, statiner, räcker inte alltid för att sänka blodfettsnivåerna och andra kompletterande läkemedel är dyra och kan ha besvärliga biverkningar. Begränsning i fysisk prestationsförmåga är också ett problem vid återhämtningen efter en infarkt. Dålig ork är förknippad med sämre prognos och livskvalitet, säger Ole Fröbert.

Effektivt, välsmakande kosttillskott


Studien är en av de största patientstudier som någonsin har utförts på livsmedel vid hjärt-kärlsjukdom.

– Om vi kan få fram ett effektivt, välsmakande kosttillskott, baserat på naturliga, svenska råvaror och utan biverkningar, som kan optimera behandlingen efter en hjärtinfarkt, kan det få stor betydelse för framtida vård, säger Cecilia Bergh.

Cecilia Bergh och Ole Fröbert från Universitetssjukhuset Örebro leder studien i ett samarbete med forskare på Chalmers Tekniska Högskola, Skånes Universitetssjukhus, Norrlands Universitetssjukhus, Västmanlands sjukhus och livsmedelsföretaget Glucanova i Lund.

Studien stöds av forskningsmedel från Hjärt-Lungfonden, KK-Stiftelsen, Regionala Forskningsrådet, Nyckelfonden och Dr P Håkanssons stiftelse.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 19 januari 2020

Innehållsansvarig: Johanna Berglund

Publicerad av Elin Abelson