Kunskapssammanställning publicerad av Arbetsmiljöverket

Den 20 maj 2019 presenterades kunskapssammanställningen ”Säkrare personförflyttningar Åtgärder i arbetsmiljön för medarbetare inom hälso- och sjukvård samt omsorg” vid ett seminarium som Arbetsmiljöverket anordnade. Kunskapssammanställningen har genomförs av medicine doktor (fysioterapeut/ergonom) Charlotte Wåhlin vid Arbets- och miljömedicin region Östergötland, och medicine doktor (sjukgymnast/ergonom) Kjerstin Stigmar vid Institutionen för hälsovetenskaper Lunds universitet/Skånes universitetssjukhus, samt medicine doktor (fysioterapeut) Emma Nilsing Strid vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro.

Syftet med kunskapssammanställningen är att sammanställa och värdera den kunskap som finns om vilka åtgärder som kan vara effektiva för att skapa säkra personförflyttningar där varken arbetstagare eller patienter/brukare kommer till skada. Syftet är även att ge förslag på hur denna kunskap kan tillämpas och därmed bidra till att minska risken för arbetsrelaterad ohälsa.

Resultaten visar att antalet skador kan minska:
• vid fysisk träning i kombination med utbildning - minskar smärtan för de som redan har ländryggssmärta
• om arbetsutrustningen  är tillgänglig, adekvat och i gott skick
• när det finns aktuell kunskap hos alla medarbetare
• när det finns en kultur där utrustningen används

Framgångsfaktorer för att minska antalet skador:
• arbeta med coacher
• både chef och medarbetare är aktivt involverade i frågorna
• utveckla strategier
• workshops

Mer information och kunskapssammanställningen hittar ni här

Sidan granskades den 23 maj 2019