Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Så arbetar Vårdhygien under coronapandemin

Region Örebro läns vårdhygienläkare och vårdhygiensjuksköterskor spelar en nyckelroll i bekämpningen av coronaviruset. De rycker ut och stöttar både hälso- och sjukvården och kommunala verksamheter i arbetet. Nu genomförs även digitala utbildningar i kombination med Skype-träffar för att kunna erbjuda all personal en lättillgänglig och bra grund att stå på.

Cathrine Binett Österlund är hygiensjuksköterska på Vårdhygien. Hon stöttar framför allt länets kommuner och har bland annat en bakgrund som sjuksköterska inom kommunal vård.

- Vi är och har varit mycket ute hos verksamheterna vilket varit väldigt uppskattat. Det är viktigt att mötas face-to-face för att informera och lugna i en sådan här situation. Då kan vi samtidigt hjälpa till att titta på hur lokaler ser ut, vilka förutsättningar som finns och anpassa rutiner och riktlinjer för att de ska fungera i praktiken.

- Det gäller för oss att vara pragmatiska och lyhörda. Vi har ett väldigt stimulerande jobb och träffar så många hängivna personer som gör allt för dem de arbetar för. Ofta får vi med oss råd, tips och idéer från verksamheter som kan användas på fler håll, så vi ger och tar.

Basala hygienrutiner är det viktigaste

Vårdhygiens arbete under coronapandemin handlar om att informera, utbilda, smittspåra och vara ett stöd i att förebygga och förhindra smittspridning. Men också att själva hålla sig ajour och anpassa arbetet efter direktiv och den information som kommer från olika myndigheter.

- Vi känner att vi har ett viktigt jobb och då är det förstås viktigt att det finns underlag för det vi säger och att vi hinner resonera i vår arbetsgrupp om vad som är rimligt. Under en period var allt nytt och det kom ständigt nya propåer. Samtidigt fanns mycket oro bland vård- och omsorgspersonal. Därför är det skönt att nu kunna vila i att det är de basala hygienrutinerna som är det viktigaste, sitter de ska man kunna känna sig trygg.

Digital utbildning

För att fortsätta sprida kunskap på ett effektivt sätt finns nu en utbildning från Vårdhygien uppdelad i tre filmer, som ett komplement till de fysiska mötena. Filmerna finns på Smittskydd och Vårdhygiens hemsida.

- Filmerna passar till exempel perfekt för nyanställda och för arbetsplatsträffar, att titta på ihop med sina kollegor och chef för att tillsammans kunna diskutera och bolla efteråt.

- Vi har också anordnat frågestunder via Skype för chefer, sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter inom kommunal vård och omsorg, som först fått titta på en av filmerna.

Finns tillgängliga

- Vi upplever att vi har ett bra samarbete med kommunerna och vi har kontinuerliga avstämningar. Till oss kan man alltid vända sig med stora som små frågor. Vi finns tillgängliga hela sommaren, avslutar Cathrine.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 24 juni 2020

Innehållsansvarig: Cathrine Binett Österlund

Publicerad av Lisa Lilja