Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Egen vårdbegäran 1 januari 2016

Fler mottagningar tar emot Egen vårdbegäran från och med 1 januari 2016

En egen vårdbegäran kan du själv skicka till de flesta av våra specialistmottagningar i länet.  Du kan antingen använda e-tjänsten på 1177 Vårdguiden eller en pappersblankett.

För läkarbesök
Egen vårdbegäran kan du bara göra om du vill gå på ett läkarbesök. Det gäller inte om du vill träffa annan vårdpersonal som till exempel dietister eftersom du först måste ha fått en medicinsk bedömning för besök hos annan personal.  Samma regler gäller för privat drivna mottagningar.

Bedöms på samma sätt som en remiss
En egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare. Det är den mottagande specialistmottagningen som avgör vilken vård du ska få. Antingen får du besked om att du kommer att kallas till mottagningen eller så får du besked om att du kan vända dig till primärvården. Du kan också få egenvårdsråd som du kan läsa på 1177.

Du behöver inte göra en egen vårdbegäran för att komma till en specialist. Du kan fortfarande söka vård på din vårdcentral eller privata allmänläkare som tar ställning till om du kan få remiss till specialistsjukvård.

Blanketter att skriva ut
Fyll i och skriv ut blanketten som gäller den mottagning du vill söka vård hos. Skicka den till någon av de adresser som finns angiven längst ned på blankettens sida. Du ska bara skicka blanketten till en mottagning.

Undantag från  e-tjänster i 1177 Vårdguiden
Vissa mottagningar tar endast emot egen vårdbegäran via pappersblankett eftersom de behöver information som inte kan lämnas via e-tjänsterna i 1177 Vårdguiden. De är barn- och ungdomsmottagningen, hudmottagningen och plastikkirurgiska mottagningen. Till hudmottagningen och plastikkirurgiska mottagningen ska foto bifogas.

Även Arbets- och miljömedicin tar emot egen vårdbegäran. Men dem kontaktar du per telefon.

Besked inom 14 dagar
När du skickat in blanketten kommer du att få en remissbekräftelse inom 14 dagar.

Blanketter för utskrift


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 15 januari 2016

Innehållsansvarig: Petra Ekenstam

Publicerad av Vivi-Anne Sandgren

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/egenvardbegaran

Tjänster

E-tjänster

I e-tjänsten 1177 Vårdguiden kan du bland annat skicka en:

  • Egen vårdbegäran

Egen vårdbegäran