Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hälsoekonomi

Vad är kostnadseffektivt i arbetet med folkhälsa?

Mycket av ohälsan i samhället kan förebyggas. Fysisk och social miljö såväl som vårt sätt att leva kan anpassas så att vi får bättre hälsa. Samtidigt kan mer av sjukdomar behandlas än vad vi anser oss ha råd med. Hur mycket ska samhället satsa på att förebygga sjukdom och hur mycket ska gå till behandling av sjukdom?

Bättre att förebygga än behandla

Många gånger är det mer kostnadseffektivt (man får mer hälsa för samma summa pengar) att förebygga ohälsa än att behandla. Ändå satsas det många gånger mer på behandling än förebyggande insatser. Det beror ofta på att det i den kliniska vardagen upplevs som mer angeläget att ge insatser till sjuka personer än till friska. Sett i ett större perspektiv är det dock väl så viktigt för oss alla att inte bli sjuka som att får bra behandling när vi väl drabbas.

Utvärderar och sammanställer

Inom Samhällsmedicinska enheten görs utvärderingar av förebyggande insatser avseende vilka hälsovinster de ger och vad de kostar. Inom enheten görs också sammanställningar av vad forskningen visar om vilka förebyggande metoder som har god kostnadseffektivitet.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 29 maj 2015

Innehållsansvarig: Lars Hagberg

Publicerad av Carina Persson

Kontakt

Lars Hagberg
Hälsoekonom
019 – 602 70 58