Etnicitet och hälsa

Ett av perspektiven som påverkan folkhälsan och som beskrivs i länets folkhälsoplan är etnicitet.

Nyinvandrade personer i Sverige har helt naturligt ingen kännedom om hur svensk sjukvård fungerar. Följden kan bli att vård och behandling inte ger väntat resultat, inte motsvarar förväntningarna och ger dåligt resursutnyttjande. Uttryck och symptom kan skilja sig åt beroende på vilken kulturell och social miljö man kommer ifrån. Språksvårigheter och kulturkonflikter påverkar kontakten och kommunikationen mellan patienter och personal.

Nya krav

En långsiktigt ökad invandring som varierar kraftigt från år till år och som samtidigt drivs av många olika krafter, ställer nya krav på de samhällsinstitutioner som ska stödja och bidra till en snabbare etablering i landet för våra nya svenskar.

Samarbete med SFI

För att få en jämlik hälso- och sjukvård måste vi informera våra nya svenskar om hur hälso- och sjukvården fungerar i Sverige. En unik plats för att nå så många som möjligt är SFI (svenska för invandrare). Örebro läns landsting har ett nära samarbete med Örebro kommun i dessa frågor och besöker SFI regelbundet med en föreläsningsserie. I föreläsningarna ingår sjukvårdsinformation om hur sjukvården fungerar i Sverige, egenvård för några av våra vanligaste åkommor och även information om tobak och dess skadeverkningar.

Mot hedersrelaterat våld och förtryck

Samhällsmedicinska enheten arbetar också mot hedersrelaterat våld och förtryck och ingår i resursgruppen mot hedersrelaterat våld och förtryck i länet.

Sidan granskades den 29 maj 2015

Innehållsansvarig: Katrin Larsson