Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Kanada

För patienter från delstaten Québec och som arbetar eller studerar kortare tid än ett år i Sverige finns särskilda regler.

För patienter från delstaten Québec och som arbetar eller studerar kortare tid än ett år i Sverige finns särskilda regler. Sådana patienter har rätt till samma vård som svenskar och till samma avgifter som svenskar om de visar upp försäkringsintyg från Québec och intyg om arbetstillstånd eller inskrivningsintyg från läroanstalt i Sverige som omfattas av den svenska lagstiftningen om studiestöd.

Region Örebro län får för den vården ersättning från Försäkringskassan (NAVI Visby). Ersättning lämnas mot en specificerad vårdräkning som ska baseras på priserna enligt gällande riksavtal för utomlänsvård.

För övriga patienter från Kanada gäller samma regler som för patienter från övriga länder utanför EU, se nedan:

Vilken vård har patienten rätt att få?
Alla har rätt till omedelbar vård och abort. För att avgöra om vården är omedelbar krävs en medicinsk bedömning. (se länk – omedelbar vård)

Patienterna får också erbjudas ytterligare vård om det finns resurser till det inom kliniken.

Vad ska patienten betala för vården?
Patienterna ska betala vårdens verkliga kostnad (se länk – vårdens verkliga kostnad). För omedelbar vård (se länk – omedelbar vård) kan vi inte kräva förskottsbetalning, men för övrig vård kan patienten krävas på kontant förskottsbetalning om de inte kan uppge en fullständig och trovärdig fakturaadress.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 3 september 2018

Innehållsansvarig: Gabriel Stenström

Publicerad av Gabriel Stenström

För information om hur registrering ska göras i NCS, se dokumentet "Utländska medborgare bosatta i EU/EES samt patienter från övriga länder" som finns på intranätet.