Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Läkemedel

Sjukdomar och symtom som tidigare var svåra att behandla kan nu botas, lindras eller förebyggas med läkemedel. Allt fler människor använder också läkemedel, och det är viktigt att veta något om medicinering och dess konsekvenser.

Närbild på en tablettkarta med vita läkemedelspiller.

När du besöker din vårdgivare

Vid ett läkarbesök är det viktigt att upplysa om vilka mediciner du använder, både receptbelagda, icke receptbelagda och naturläkemedel.
Du kan alltid begära att få din aktuella läkemedelslista av vården. När medicineringen ändras är det särskilt viktigt med en ny lista. På apoteket får du listan ”mina sparade recept” som visar vilka recept du har. Observera att alla recept kanske inte längre är aktuella för din behandling. Vilka läkemedel du ska ta ser du på läkemedelslistan som du får av vården.

Om medicinen inte passar

Ta alltid de mediciner din läkare har sagt att du ska ta. Om du inte mår bra eller känner dig osäker ska du inte sluta ta medicinen förrän du talat med din läkare. Är du gravid eller ammar ska du rådfråga din läkare innan du börjar använda ett läkemedel.

Dela inte med dig av din medicin till andra, det är inte säkert att läkemedlet passar lika bra till dem.

Fråga din läkare om du kan få en mindre startförpackning när du får en ny medicin. Det kan hända att du inte tål medicinen eller att den inte passar dig.

Ta medicinen på rätt sätt

Läs noga hur du ska ta din medicin. Information finns ofta inne i förpackningen. Fråga på apoteket om du är osäker. På apoteket finns hjälpmedel för att det ska vara lättare att hålla reda på om du tagit din medicin, exempelvis dosett.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 16 december 2016

Innehållsansvarig: Webbredaktionen

Publicerad av Johan Lindqvist

Kontaktinformation

Läkemedelsinformation
dygnet runt: telefon 1177.