Provtagning för covid-19 av personal i samhällsviktig verksamhet

I Örebro län erbjuds från och med 1 juli personal inom vård och omsorg, annan samhällsviktig verksamhet och allmänheten egenprovtagning för pågående infektion med covid-19, så kallat PCR-prov.

Uppdaterad: 10 september

Du kan provta dig om du uppfyller dessa kriterier:

• du har hosta, feber, andningsbesvär, halsont, snuva, nästäppa, förlorat lukt- och smaksinne, huvudvärk, muskel- och ledvärk, illamående eller akuta mag- eller tarmbesvär (kräkning eller diarré)
  • du har inte redan testats positiv för covid-19 med PCR eller antikroppstest de senaste 6 månaderna

Beställ egenprovtagning på 1177.se

Du beställer provtagning genom att logga in på 1177.se med hjälp av din e-legitimation, till exempel mobilt BankID. När du loggat in klickar du på "Covid-19 Örebro län" under rubriken "Regionen rekommenderar" för att beställa ditt prov och sedan boka tid för provtagningen.

Tidigare krav på att ange en beställningsnyckel vid beställning av prov är borttagen.

När du är inloggad är det viktigt att du uppdaterar dina kontaktuppgifter under ”Inställningar” med aktuellt telefonnummer om vården behöver kontakta dig.

Provtagning vid covid-mottagning eller provtagningsstation

På din bokade tid tar du dig till en av regionens covid-mottagningar eller provtagningsstationer. Där får du ett provtagningskit med instruktioner, tar provet på dig själv och lämnar sedan in provet till personalen. Glöm inte att ta med legitimation.

Skicka ett ombud

Om du inte har möjlighet att komma till oss för att ta ditt prov kan du skicka ett ombud som hämtar ett provtagningskit åt dig. Du beställer först ditt prov och bokar en tid via 1177.se då ombudet ska hämta provtagningskitet. Det hämtas sedan på vald covid-mottagning eller provtagningsstation. När du tagit provet måste det snarast lämnas tillbaka på samma ställe som det hämtades. Ombud visar bådas legitimation.

Ditt provsvar meddelas via 1177.se

Du ser ditt provsvar genom att logga in på 1177.se med hjälp av din e-legitimation. Du hittar länk till provsvaret under rubriken ”Covid-19 Örebro län” på startsidan under ”Regionen rekommenderar”.

Provsvaret syns inom:

• 24-36 timmar för personal inom vård och omsorg samt samhällsviktig verksamhet
  • 1-4 dygn för allmänheten (beroende på belastningen på laboratoriet)

Vad händer efter att jag fått mitt provsvar?

Om ditt provsvar är negativt kan du som personal inom vård och omsorg eller annan samhällsviktig verksamhet gå tillbaka till arbete när du mår bra igen. Du behöver fortsatt följa myndigheternas råd.

Om ditt provsvar är positivt och visar att du har covid-19 gäller isolering i hemmet för att inte smitta andra. Du kommer inom kort att kontaktas av läkare för närmare information, förhållningsregler och smittspårning.

Du som arbetar inom vård och omsorg eller inom samhällsviktig verksamhet bör meddela ditt provsvar till din chef.

Kontakt för dig som inte har e-legitimation

Du som inte har e-legitimation och därför inte kan använda e-tjänsten på 1177.se, för att beställa provtagning och boka tid för PCR-prov kan ringa:

076-696 32 47, måndag-fredag kl 10.00-12.00

Du som har e-legitimation och behöver hjälp med inloggning ringer supporten 0770-72 00 00.

Hitta till din covid-mottagning

Här finns adresser och kartor.

Sidan granskades den 10 september 2020

Innehållsansvarig: Lena Adolfsson