Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Harpest

Sedan slutet av juli sågs en ökning av antalet rapporterade fall av harpest (tularemi) i landet, framför allt Dalarna, Gävleborg och Örebro. De två senaste veckorna har antalet personer som insjuknat i harpest minskat avsevärt.

Under vecka 40 inkom det inte fler rapporter än under ett genomsnittsår och nu tyder alltså en markant nedgång av nyanmälningar på att betydligt färre kommer att insjukna under resterande del av säsongen.

Årets säsong av harpest har annars varit den mest omfattande sedan 1960-talet med hittills 960 rapporterade sjukdomsfall i Sverige, varav 54 fall i Region Örebro län. 

Spridningen brukar vara begränsad till specifika riskområden. Av hittills diagnosticerade fall i vår region är majoriteten misstänkt smittade i Örebro, men mer detaljerade uppgifter om lokalisation saknas ofta i  rapporteringen.

Harpest drabbar främst gnagare såsom harar, möss, sorkar och lämlar. De är bärare av sjukdomen som sedan kan spridas till människor främst via insektsstick som myggbett.  Ett bra sätt att skydda sig är därför att använda myggmedel, täckande kläder och undvika närkontakt med döda djur. 

Rekommendationer kring provtagning


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 oktober 2019

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen

Publicerad av Anne Lennell