Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Information om TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna

TBE blev anmälningspliktig enligt smittskyddslagen 2004. 2004-2008 hade vi ingen känd spridning av TBE i Örebro län och 2009-2014 endast enstaka fall. 2015 och framåt har dock flera fall fastställts och därmed rekommenderas nu vaccination till riskgrupper enligt nedan. 2020 har vi hittills haft 16 fall som misstänks vara smittade i vårt län, se karta. Tidigare år har de flesta smittats i områden vid Vättern samt i sydvästra delarna av länet, men i år finns flera fall runt Lindesbergstrakten.

Vaccination ger ett bra skydd mot TBE, men måste upprepas för att ge fortsatt skydd. Vaccinationsschemat skiljer sig åt beroende på om man är under eller över 50 år när man tar sin första spruta. Genomgången TBE ger livslång immunitet.

Rekommendationer Örebro län

TBE-vaccination rekommenderas till:

• Personer som vistas i skog och mark i Örebro län

• Personer som vistas i skog och mark i riskområden i andra län. Svenska riskområden är framför allt Uppsala, Stockholm och Södermanlands län, längs kust och skärgårdar samt kring Mälaren och andra sjöar. TBE har också blivit vanligare västerut och i södra Sverige.

• Resenärer som vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa.

 


Vill du vaccinera dig mot TBE?

Du kan vaccinera dig mot TBE på de flesta av länets vårdcentraler eller på en vaccinationsmottagning. Kontakta din vårdcentral för information om vad som gäller just där.
Vaccinet betalas av den enskilde och omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 22 december 2020

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen

Publicerad av Anne Lennell