Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sjukresor - när du reser till vården

Du reser kostnadsfritt till och från vården med kollektivtrafiken. Du kan använda din kallelse som bussbiljett på vägen dit. På vägen hem
fungerar kvittot för besöksavgiften som biljett.

Åker du tåg betalar du resan själv och får sedan betalt av Region Örebro län i efterhand. Det kan du även göra om du åker buss. Blir du akut sjuk i ett annat landsting/region får du själv betala för dina hemresa.

Du som bor långt ifrån en hållplats

Bor du långt från närmaste hållplats får du gratis anslutningsresa med sjukresefordon eller egen bil till hållplatsen. Saknar du kollektivtrafik till närmaste vårdenhet får du resa med sjukresefordon mot avgift. Du kan också få ersättning för resa med egen bil.

Region Örebro län betalar din resa i efterhand

Om du själv har betalat din resa och vill få tillbaka pengarna ska du fylla i Region Örebro läns blankett för sjukreseersättning. Blanketten lämnas i någon av sjukvårdens kassor eller receptioner alternativt skicka den med post till sjukreseenheten.

Behöver du hjälp under resan ersätts resekostnaden för en ledsagare. För personer som fyllt 20 år ersätts anhörigs sjukresekostnad om det finns intyg från vårdgivare.

Du ersätts för resa till vårdcentral i din hemkommun. Du får också ersättning för resa till specialist i länet. Vid vård i annat län gäller särskilda regler. Blir du akut sjuk i ett annat landsting/region får du själv betala för din hemresa. Ersättning betalas inte för resa till hälsokontroll, till exempel mammografiscreening.

Högkostnadsskydd för resor

Region Örebro läns högkostnadsskydd för resor betyder att du inte behöver betala mer än 1 400 kronor under en tolvmånadersperiod. Kontakta Sjukreseenheten när du uppnått beloppet. Det finns inget speciellt frikort för sjukresor, utan uppgifterna finns på Beställningscentralen och sjukreseenheten.

Sjukresefordon och servicelinje

Du som har färdtjänst eller medicinskt behov av annat färdsätt får åka sjukresefordon eller servicelinje. En ledsagare får följa med om behov av hjälp finns under resan. Servicelinjerna är mindre bussar som jämställs med sjukresefordon. De är speciellt anpassade för dem som har extra behov av tillgänglighet och utrymme, exempelvis äldre,
funktionshindrade och resande med barnvagn.

Servicelinjerna är öppna för alla som behöver resa till vården, även de som inte har färdtjänst eller särskilda medicinska behov.

Så beställer du

Ring Beställningscentralen och beställ sjukresefordon eller servicelinje senast klockan 18 vardagen före den dag du ska resa.

Telefon 0771-92 00 00, texttelefon T019-670 25 07.

Vid beställningen måste du tala om vilken vårdgivare du ska besöka och när du ska vara framme.

Servicelinjer

Servicelinjerna går mellan följande orter:
Karlskoga–Örebro, Askersund–Örebro (linje708)
Hallsberg–Kumla–Örebro (linje 709)
Laxå–Karlskoga (linje 594).

De linjer som går till Örebro stannar vid universitetssjukhusets
entréer.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 20 december 2016

Innehållsansvarig: Webbredaktionen

Publicerad av Carl Olsson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/sjukresor