Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Forskning i Region Örebro län

Den medicinska forskningen har hög prioritet inom Region Örebro län. Vår forskning byggs upp tillsammans med Örebro universitet för att utveckla universitetssjukvården.

Information från landstinget

Fysisk aktivitet viktigt för att inte drabbas av hjärtinfarkt

Hos hjärtinfarktpatienter finns en tydlig koppling mellan utbredd åderförfettning (ateroskleros) i kranskärlen och åderförfettning också i övriga delar av kroppen. Kombinationen av dessa förändringar medför en klart sämre prognos för patienten. Fysisk aktivitet liksom behandling med läkemedelsbehandlande stent (kärlimplantat) förbättrar prognosen visar forskning vid Region Örebro län.

Läs mer om Fredrik Calais forskning

Metallimplantat i kroppen påverkar bildkvalitén vid skiktröntgen

Det är viktigt att bildkvalitén vid skiktröntgen (datortomografi) håller hög kvalitet. Bland annat vid strålbehandling av cancer. Därför pågår ett ständigt arbete med att förfina tekniken och ytterligare förbättra bildkvalitén inom skiktröntgen. Det är extra viktigt för de patienter som har metallimplantant i kroppen. Då kan bildkvalitén kraftigt försämras. Nu visar forskning vid Region Örebro län att det finns bra metoder som kan korrigera för sådana bildkvalitetsförsämringar.

Läs mer om Karin Anderssons forskning

Ljud uppfattas olika beroende på hörapparat och ljudmiljö

De mest störande ljuden när man har hörapparat är miljöer med för mycket prat, ljud från porslin, vattenkran och pappersprassel. Bullrig trafik och maskiner förekommer också. Det visar forskning inom Region Örebro län som har gjorts på Audiologiskt forskningscentrum.

Läs mer om Åsa Skagerstrands forskning


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 5 augusti 2016

Innehållsansvarig: Lisa Olsson Lilja

Publicerad av Catrine Haglund

På gång

  • Det finns för närvarande inga händelser
  • Nyckelfonden