Karlskoga lasarett har reservvatten

Reservvatten har länge utgjort den sista pusselbiten för att Karlskoga lasarett ska vara rustat med de tre viktiga reservkapaciteterna el, värme och vatten. Nu finns reservvattnet på plats, tack vare gott samarbete mellan Region Örebro län, Karlskoga kommun/Karlskoga Energi & Miljö och Degerfors kommun.

- Vi har under flera års tid jobbat för att framtidssäkra lasarettet här i Karlskoga. Det handlar om att säkra upp elektricitet, värme och nu det tredje steget att trygga vattenförsörjningen, så att vi har vatten som fungerar. Tidigare har det funnits en vattenintäkt som vi tagit vatten ifrån. Nu har vi två vilket innebär att om något skulle hända så kan vi fortsatt leverera god och säker vård för patienterna, säger Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande (S).

Peter Pedersen, kommunstyrelsens ordförande (V) Degerfors, Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande (S) och Sven-Olov Axelsson, kommunstyrelsens ordförande (S) Karlskoga skålar i vatten på Karlskoga lasarett.

- Vi är otroligt beroende av vatten för att kunna bedriva våra verksamheter på lasarettet. Utan ny vattentillförsel skulle vi klara oss i 4-6 timmar ungefär, så att Region Örebro län fått till den här lösningen tillsammans med Karlskoga kommun och Degerfors kommun är fantastiskt, säger Göran Dahlqvist, försörjningschef Karlskoga lasarett.

Den nya reservvattenlösningen innebär att det ordinarie vattnet nu tas från Degerfors och reservvattnet från Karlskoga.

Bakgrund

I samband med att Degerfors kommun beslutade att bygga ut det kommunala vatten- och avloppsnätet längs Möckelns västra strand öppnades även möjligheten att trygga reservvattenförsörjningen till Karlskoga lasarett. Detta genom att dimensionera upp vattenledningen i Degerfors och bygga vidare in i Karlskoga kommun. Utbyggnaden innebär att ett 90-tal hushåll i Degerfors kommun får kommunalt vatten och avlopp samt att ett 40-tal hushåll i Karlskoga kommun kopplas till Degerfors nät. I framtiden kommer det även att finnas möjlighet att ansluta upp till ett 100-tal nya hushåll i de båda kommunerna.

Nu när utbyggnaden är klar är reservvattenförsörjningen till Karlskoga lasarett långsiktigt tryggad. Det innebär också en förbättrad nödvattenkapacitet för både Karlskoga kommun och Degerfors kommun. Beslut om att samordna utbyggnaden mellan de tre parterna (Degerfors kommun, Karlskoga kommun och Örebro läns landsting) beslutades och avtalades i juni 2013 och sedan november samma år har arbetet pågått.

Sidan granskades den 23 november 2017

Innehållsansvarig: Lisa lilja