Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Läggas in

När du ska läggas in på en vårdavdelning får du särskild information om vad du ska tänka på med din kallelse. Men mycket är lika på lasarettets avdelningar.

Ta med

Detta ska du ta med till lasarettet:

 • legitimation 
 • patientkort
 • kallelse
 • sjukintyg 
 • högkostnadskort (frikort)
 • pengar inför hemgång (till eventuella mediciner och taxiresa)
 • medicinlista och de läkemedel du normalt använder
 • toalettsaker 
 • inneskor/tofflor
 • egna kläder inför hemgång
 • glasögon, hörapparat, tandprotes
 • hjälpmedel, till exempel rullstol, rollator, griptång.

Måltider

Vi serverar frukost, lunch, middag samt mellanmål. Kaffe finns i avdelningarnas matsalar.

Telefon

Telefon kan kopplas in vid sängen till en kostnad av 16 kronor/dygn de första 10 dagarna, därefter 5 kronor/dygn. Samtalskostnaden är enligt Telias ordinarie taxa.

Det är tillåtet att använda mobiltelefon i allmänna utrymmen på Lindesbergs lasarett. I de områden som är skyltade med förbud ska telefonen vara avstängd då medicinsk utrustning kan störas. Fråga personalen vad som gäller på den enhet du vårdas. Det är inte tillåtet att använda mobiltelefonen för ljudupptagning eller som kamera.

Radio och teve

Radio finns vid varje säng och teve finns i dagrummet på avdelningen. Teve finns också i vissa patientrum, dock inte på alla vårdavdelningar. Prata med personalen om du kan använda en mobil teveapparat.

Internet - WiFi

Det finns ett fritt gästnät, ”rol-guest”, inom lasarettets lokaler. Ingen inloggning eller lösenord krävs. Anslutningen gäller en dag i taget.

Vid trådlös kommunikation från mobiler/surfplattor/datorer kan medicinteknisk utrustning störas. Därför ska säkerhetsavståndet till medicinteknisk utrustning på 3 meter respekteras enligt gällande riktlinjer. Fråga personalen vad som gäller på den enhet du vårdas.

Värdeskåp

Du ansvarar själv för dina personliga tillhörigheter och helst vill vi att du lämnar värdesakerna hemma. Men det finns möjlighet att låsa in mindre värdesaker i värdeskåp i garderoben vid sängen.

Rökning

Rökning får endast ske utomhus på särskilt anvisade platser.

Parfymfritt

Tänk på att inte använda parfym eller hygienprodukter med stark doft - många är allergiska.

Hygienregler

Hos oss är du i rena händer! Personalen har som rutin att sprita sina händer före och efter varje patientkontakt och vi använder handskar och skyddsförkläden när det behövs. Personalen har kortärmade arbetskläder och inga klockor eller ringar.

God handhygien är viktigt även för patienter och anhöriga. Handdesinfektionsmedel finns på alla toaletter, vid tvättställen och på sänggavlarna. 

Rond

När läkarna går rond på din avdelning har du möjlighet att tala med den läkare som ansvarar för dig. Du kan också be om ett enskilt samtal med din läkare eller annan personal.

Tystnadsplikt

All personal har tystnadsplikt. Det är du som bestämmer om upplysningar om ditt tillstånd får lämnas ut och i så fall till vilka.

Avgift

När du läggs in på sjukhus betalar du en avgift baserad på antalet vårdnätter och inkomst. Du måste betala vårdavgift även om du har frikort. Du får en räkning hem.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 27 april 2018

Innehållsansvarig: Maria Andréasson

Publicerad av Maria Andreasson

Vård

Hitta rätt