Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Alkoholstopp inför och efter operationer kan halvera riskerna för komplikationer

Genom att undvika alkohol och rökning helt inför och efter operationer minskar risken för komplikationer avsevärt.

Sedan 2014 har Region Örebro län en rekommendation kring rutiner om rökfria operationer som grundas på Socialstyrelens riktlinjer. Den kompletteras nu med ”alkoholfria operationer”.
Forskning har visat att risken för komplikationer kan halveras om man undviker alkohol och rökning helt under 4-8 veckor före operationen. Men man har även sett vinster med att hålla upp med alkohol och rökning även efter operationen, 4-8 veckor. Komplikationer kan exempelvis ge ökat lidande för patienten samt också ge längre vårdtider och därmed också innebära ökade kostnader för hälso- och sjukvården.

Ökad risk vid alkoholbruk

Personer som dricker alkohol och ska genomgå en operation löper desto större risk för komplikationer. Den vanligaste komplikationen är postoperativa infektioner. Men vid större kirurgiska ingrepp ökar även förekomsten av sårproblem, hjärt- och ­lungkomplikationer samt ­blödningar.
På USÖ har verksamhets­utvecklarna Kerstin L Angergård och Anna Ståhl, på enheten för kunskapsstyrning, jobbat med att informera om de nya riktlinjerna sedan oktober förra året. De nya rekommendationerna om alkoholfria operationer håller på att införas i så gott som hela Sverige.
– Tanken är att detta ska påbörjas redan när man remitterar för en eventuell operation. Redan i primärvården ska man ta upp frågan om patienten röker eller brukar alkohol, berättar Kerstin L Angergård.
Då rekommendationerna uppdaterats att även gälla alkohol är vikten av att informationen når ut ännu viktigare.
– Nästan alla nyttjar ju alkohol, så informationen måste ges till alla även om alla inte behöver stöd för att inte dricka fredagsvinet till middagen. På så sätt rör det ju många fler än när det bara handlar om rökning, säger ­Kerstin L Angergård.

Kan påverka själva

Anna Ståhl och Kerstin L Angergård tror att det är viktigt att patienten själv ser möjligheterna i att kunna vara med och påverka resultatet av operationen.
– Vi har vänt det mot att det är patienten som kan göra någonting själv och att man inte bara ser det som ett förbud från sjukvården.Det blir inte de här pekpinnarna med ”du ska inte och du får inte”, säger Anna Ståhl.
– Har man inte fått informationen så är det ju svårt att göra någonting åt det. I nästa läge handlar det ju om att erbjuda hjälp till dem som inte kan göra uppehåll på egen hand, fortsätter Kerstin L Angergård.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 30 april 2019

Innehållsansvarig: Oskar Schriever-Abeln

Publicerad av Victoria Rydergård