Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Forskning från USÖ har förbättrat operationsmetod

Tack vare forskning på Universitetssjukhuset Örebro kan hela världen nu ta del av en bättre operationsteknik vid bypassoperationer.

Varje år genomgår cirka 1,2 miljoner människor i världen kranskärlsoperation, en så kallad bypassoperation. Det är en av de vanligaste operationerna inom hjärtkirurgi. Det krävs forskning för att kunna förbättra resultaten av en sådan viktig operation.

Ny teknik


Vid en bypassoperation tar man ut en åder från patientens ben som sedan sys till hjärtat. Den ådern ska leda blodflödet förbi förträngningarna i hjärtats kranskärl. Läkaren och forskaren Domingos Souza har tillsammans med kollegor visat att en ny operationsteknik som utvecklats på USÖ skyddar ådern från att skadas under operationen. Tekniken kallas No Touch-teknik och förbättrar resultaten av kranskärlsoperationen. 

Sparar vävnad

Idén till No Touch-tekniken föddes när Domingos Souza kom till Sverige och USÖ i slutet av 1980-talet.
Med den traditionella tekniken för en bypassoperation, där kärlet tas ut från benet, skalar kirurgen av kärlets omkringliggande fettvävnad och ådern drar ihop sig. För att vidga kärlet igen så sprutar man in koksaltlösning vilket orsakar skador i kärlväggen. Domingos Souza observerade att ådern var avslappnad innan man skalade bort vävnad och fett runtomkring den.
– Det var så jag fick idén att man kanske kunde spara den omkringliggande vävnaden när man transplanterade ådern. Tekniken kallade vi för No Touch-teknik eftersom venen inte blir manipulerad med kirurgiska instrument under operationen, säger Domingos Souza.

Lokal forskning på USÖ

För att tekniken ska kunna införas brett i vården måste de bevisa med forskning att det verkligen fungerar.
– Då krävs att man prövar metoden så vi startade vår forskning 1993 med en randomiserad studie här på USÖ. Det innebär att patienterna slumpmässigt opererades med antingen den traditionella tekniken eller den nya No Touch-tekniken. Studien gjordes för att kunna jämföra resultaten från de olika teknikerna, säger Domingos Souza.
Den första vetenskapliga artikeln publicerades 1997. Därefter har forskarna följt patienterna i 20 år. Det har visat sig att No Touch-tekniken har mycket bättre resultat än den traditionella tekniken. Något som gynnat patienter som opererats i Örebro län eftersom de har haft möjlighet att bli opererade med No Touch-tekniken i 20 års tid.
– Patienten mår bättre, överlevnaden är bättre och det blir färre infarkter och mindre kärlkramp, säger Domingos Souza.
Forskarna har publicerat flera artiklar och fyra avhandlingar om studien, och det har väckt mycket uppmärksamhet i hela världen. Domingos Souza har rest till bland annat Brasilien, USA, Kanada och Europa för att föreläsa. Många kirurger har också kommit till USÖ för att lära sig tekniken.
– Studien vi startade på USÖ 1993 var en pilotstudie med bara 100 patienter. Men det är viktigt att fortsätta testa tekniken eftersom en bra teknik måste fungera överallt. Just nu pågår en stor studie med No Touch-tekniken där alla kärl-thoraxkliniker i Sverige och en klinik i Danmark är med. Det är nio kliniker och cirka 700 patienter som ska ingå i den här studien. Det pågår också en studie i Kina med 2 000 patienter, säger han.
– Om de stora studierna i Kina och Sverige bekräftar de resultat vi fått här i Örebro så tror jag att det kommer att bli ett genombrott för No Touch-tekniken i hela världen. Tekniken kommer förhoppningsvis att hjälpa miljontals patienter runt om i världen, säger Domingos Souza.
Nyckelfonden har bidragit med pengar till ert forskningsprojekt. Vad har det betytt?
– Sådana här studier är mycket dyra. Utan bidrag från Nyckelfonden skulle det ha varit omöjligt att göra det här. Jag är mycket tacksam och jag är stolt över att ha utvecklat den här tekniken i Sverige och har fått stor hjälp av alla runtomkring mig, säger Domingos Souza.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 november 2018

Innehållsansvarig: Kristin Lundström

Publicerad av Victoria Rydergård