Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Handledarmodell hemligheten bakom fler läkare på Brickegårdens vårdcentral

Brickegårdens vårdcentral tappade patienter när flera läkare slutade för några år sedan. Men nu har trenden vänt och verksamheten ser en positiv patienttillströmning igen.

Det var i samband med att några läkare gick i pension för några år sedan som flera patienter valde att sluta på vårdcentralen.
– Det var då några patienter som slutade hos oss  och efter det tror jag att många patienter har fått för sig att vi inte har så många läkare längre, säger Sofia Sedin och fortsätter:
– Jag vill visa en annan sida av det, att vi visst har läkare.

Fler läkare

För drygt två år sedan drog hon i gång en rekryteringsinsats för att få fler läkare till vård­centralen.
– Det var då jag insåg att vi måste sätta in en rejäl stöt i rekryteringssammanhang, säger hon.
Det blev en handledarmodell där en distriktsläkare utsågs till handledare för att svara på frågor från läkarna under utbildning.
– Det är en av våra vana distriktsläkare som har gått in i den rollen här, så han har många adepter hos sig. Modellen är ett måste för att vi ska kunna ha ett bra klimat för utbildningsläkarna, berättar Sofia Sedin och ­fortsätter:
– Vi har ett väldigt bra klimat här på Brickegården, det säger många som är här oavsett om det är studenter eller patienter. Det är trevligt arbetsklimat och högt i tak och prestigelöst. Jag tror att det smittar av sig på patienterna också, att de märker att vi är nöjda och glada på jobbet.

Positiv trend

 
I dagsläget har vårdcentralen tre distriktsläkare, fyra ST-läkare och en AT-läkare. Dessutom finns två som gör pre-AT (tiden innan AT-tjänstgöring).
– Vi har bland annat en läkare som har jobbat som obstetriker (förlossningsläkare) i sitt hemland och sedan kommit hit och lärt sig hela det svenska sjukvårdssystemet eftersom det skiljer sig ganska mycket. Han har lärt sig allt jättebra och gör nu sin ST.
Och det börjar också märkas på patientlistningen att antalet patienter börjar öka igen, enligt Sofia Sedin.
– Nu kan vi se en positiv trend. Vi har tappat ganska mycket i listning, men nu har vi sett att de börjar komma tillbaka. Jag hoppas att vi ska ha fortsatt förtroende hos patienterna så att de ska vilja komma tillbaka till oss.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 3 september 2019

Innehållsansvarig: Oskar Schriever-Abeln

Publicerad av Victoria Rydergård