Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

"Jag har världens bästa jobb"

– Ingen dag är den andra lik och det händer saker hela tiden, säger Pauline Haglund, operationssjuksköterska på kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Hon hade jobbat som allmänsjuksköterska i sju år när hon valde att specialisera sig.
– Jag har en moster som har jobbat som operationssjuksköterska i många år, så jag blev nog influerad av henne, berättar ­Pauline Haglund.

Varierande arbete


Som operationssjuksköterska vet hon aldrig vad som väntar när hon kommer till jobbet.
– På kirurgoperation har vi väldig bredd på vilka operationer som görs. Vi tar hand om patienter från sex olika sektioner; kolorektal, övre gastro, bröstendokrin, neurokirurgi, gyn, akut och trauma. Vi har även hand om urologipatienter på jourtid, berättar Pauline Haglund.
Jobbet innebär att hon kan få vara med och operera allt ifrån exempelvis ändtarmscancer och bröstcancer till urakuta kejsarsnitt och skador på hjärnan.
– Så en arbetsdag kan vara väldigt varierande beroende på vilken sal jag jobbar på, vilken sektion som opererar just den dagen och vilka ingrepp som ska göras, säger Pauline Haglund.
När hon kommer till jobbet kontrollerar hon vilken sal hon ska vara på och vilka operationer som är planerade den dagen.
– Jag kontrollerar patientjournaler och bildar mig en uppfattning om patienten innan jag förbereder operationssalen. Vi har mycket medicinteknisk utrustning och i min uppgift ingår att göra i ordning så att vi har rätt utrustning till rätt ingrepp och rätt typ av operationsbord. Patienten ska ligga i olika position beroende på vad vi ska operera. Det kanske behövs benstöd, eller så ska patienten ligga i sidoläge eller bukläge, berättar Pauline Haglund.

Strikta hygienregler

I sin yrkesroll ansvarar hon för patientens omvårdnad, före, under och efter operationen.
För att förhindra att smittämnen från det övriga sjukhuset förs till operationsavdelningen har alla som jobbar på avdelningen speciella arbetskläder och följer mycket strikta hygienrutiner.
– Många tror att en operationssjuksköterskas enda uppgift är att skicka instrument till kirurgen, konstaterar Pauline Haglund.
Men som operationssjuksköterska är hon huvudansvarig för omvårdnaden under själva operationen. Hon har patienten i fokus från att den kommer in på salen till dess att den rullas ut. Hon ansvarar för  att det som är rent förblir rent och att det som är sterilt förblir sterilt. I arbetsuppgifterna ingår exempelvis att desinficera patientens hud och att täcka patienten med sterila dukar för att minska risken för främmande partiklar inom operationsområdet. Det görs för att minska risken för att patienten ska få infektion i operationssåren.
– Jag har också koll på att alla som är inne i operationssalen ­följer de hygienrutiner som finns. Under operationen har jag ett nära samarbete med kirurgen och ser till att han eller hon får rätt instrument i rätt tid och på rätt sätt. Här är det jätteviktigt att ha framförhållning och kunna förutse vilken skalpell eller peang kirurgen kommer att behöva i nästa steg, berättar Pauline Haglund.
Som operationssjuksköterska är det också hennes ansvar att räkna alla instrument och kompresser före, under och efter operation så att inget blir kvar i patienten efter ingreppet.
– Det jag gillar bäst med jobbet är att vi jobbar i team och att ingen dag är den andra lik. Jag gillar blandningen av planerade och akuta operationer. När man jobbar med akuta operationer kan vad som helst hända. Om vi exempelvis ska göra ett urakut kejsarsnitt har vi bara några minuter på oss att få ut barnet. Då är adrenalinpåslaget enormt och känslan när man får höra att barnet skriker och mår bra är helt fantastisk, berättar Pauline Haglund.

Roliga utmaningar


Som  operations­­sjuksköterska ställs
hon inför många utmaningar.
– Den största utmaningen är att det sker en så otroligt snabb utveckling av operationstekniker, medicinteknisk utrustning och material. Jag måste alltid hålla mig uppdaterad. Det är en utmaning, samtidigt som det är väldigt, väldigt roligt. Jag har världens bästa jobb, säger Pauline Haglund.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 30 april 2019

Innehållsansvarig: Victoria Rydergård

Publicerad av Victoria Rydergård