Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Ny enhet tar helhetsansvar för strokepatienter

I oktober öppnade en ny strokeenhet på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ.

Där tas patienterna om hand hela vägen från det akuta insjuknandet till den efterföljande rehabiliteringen.
Den nya strokeenheten består av tre delar – avdelning 92, strokemottagningen och det mobila stroketeamet.
– Hos oss får strokepatienter ett samlat omhändertagande genom hela vårdkedjan. Vi jobbar i team med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, kurator, logoped och dietist. Tillsammans ger vi patienterna individuellt anpassad rehabilitering, berättar avdelningschef Maria Thor.
Vid en misstänkt stroke är tiden viktig.
– Ju snabbare en patient får behandling, desto mindre blir skadorna. Så fort vi får ett samtal om ett så kallat ”rädda hjärnan-larm” börjar vi planera. När ambulansen rullar in på röntgen är vi redan där, berättar Beatrice Arting, sjuksköterska på avdelning 92.

Bra rutiner

– Tack vare att vi jobbar mot en enda målgrupp - strokepatienter, och att vi jobbar i team kan vi få vårdkedjan att fungera på ett optimalt sätt. Vi får bra rutiner och alla vet vem som ska göra vad. Vårt mål är att alla patienter ska få en bedömning av sjukgymnast och arbetsterapeut inom 24 timmar så att rehabiliteringen kan sätta igång så snabbt som möjligt, berättar Malin Jansson som är arbetsterapeut.
På strokeenheten är alla professioner närvarande varje dag.
– Det här är en akutavdelning, så alla måste vara här och vara delaktiga i patienterna. Här är patienten huvudpersonen och alla i teamet är med vid ronden för att bidra med sina sakkunskaper, berättar Maria Thor.
– Att vi jobbar i tvärprofessionella team där alla personalgrupper är med hela tiden skapar en trygghet för patienterna. Omhändertagandet blir under samma tak, med samma personal och patienterna behöver inte upprepa sin historia gång på gång, säger Sofie Säterlid som är strokekoordinator.

Följer upp

En stroke är ett trauma som påverkar hela familjen. Därför är det viktigt att se hur patientens vardag fungerar när han eller hon har lämnat sjukhuset.
– Vi har ett mobilt stroketeam som fortsätter rehabiliteringen i patientens hem. Dessutom har vi en strokemottagning för patienter som kommer hit på uppföljande besök. Det här gör att vi får en bra helhetsbild, berättar arbetsterapeut Malin Jansson.
– Genom strokeenheten tar vi ett helhetsansvar för den här patientgruppen. Det gör att kvaliteten ökar och att vi kan bygga broar mellan vårdgivare. Det skapar trygghet för alla, säger Maria Thor.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 25 november 2016

Innehållsansvarig: Victoria Rydergård

Publicerad av Victoria Rydergård