Lägesbild corona 12 maj – film (teckenspråkstolkad)

Region Örebro läns lägesrapportering kring corona.

Se filmen från Region Örebro läns lägesbild av coronasituationen i länet. Filmen är teckenspråkstolkad.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
  • Det pågår ett intensivt arbete med provtagning av personer med misstänkt covidsjukdom. Under vecka 19 provtogs över 1300 personer i Örebro län. Testningen ska skalas upp så att fler kan provtas. Mer än hälften av alla prover som tas är på personal inom vård och omsorg.
  • Det pågår en diskussion nationellt om hur man ska kunna provta personer i andra samhällsviktiga funktioner utanför den ordinarie sjukvården.
  • Viktigt att vi fortsätter att hålla alla åtgärder för att begränsa smittspridningen. Fortsätt att visa hänsyn till äldre och riskgrupper. Hitta nya sätt att träffas för att undvika långvarig isolering.
  • I helgen stängde smittskyddsläkaren en restaurang i Örebro. Viktigt att komma ihåg att både restauranger och besökare har ett ansvar.

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör
  • Det är svårt att veta hur spridningen kommer att utvecklas framöver. Det amerikanska forskningsinstitutet CIDRAP (Center for Infectious Diseases Reasearch and Policy) har presenterat tre möjliga scenarier för hela det norra halvklotet:
    1) Återkommande toppar och dalar av smittspridning tills tillräckligt många har haft smittan så vi uppnår flockimmunitet.
    2) Vi slappnar av i smittspridningsåtgärderna så att vi drabbas av en ny kraftigare topp.
    3) Att vi haft den högsta toppen nu, men de kommande åren kommer det vara en konstant ström av patienter under lång tid.
    Alla tre scenarierna visar att det är långa tidsförlopp. Sjukvården räknar med att ta hand om patienter med covid-19 under lång tid framöver.
  • Vårdskuld: Under våren har vi byggt upp en så kallad vårdskuld när ett stort antal besök i vården inte har gått att genomföra. Vårdskulden måste hanteras utöver den belastning som redan finns till följd av covidvården. Hanteringen av vårdskulden måste sannolikt ske nationellt, över regiongränser.
  • Sommarplaneringen: Om vi ska fortsätta räkna med en tung belastning över sommaren så kan vi inte garantera mer än 3 veckor sammanhängande semester under juni-augusti. Planeringen är efter ett ”värsta tänkbara” scenario. Blir belastningen lägre så finns det större möjlighet att ge längre semester. Sjukvårdsledningen har full förståelse för behovet av lång semester, men vi har också ett ansvar mot de som blir sjuka.

Johan Nylander, rehabläkare
  • Region Örebro län drar lärdom av de regioner och länder som ligger före i covidsjukdomen när rehabilitering planeras. Arbetsgruppen för rehabilitering efter covid-19 startade sitt arbete för två veckor sedan. Rehabiliteringen efter covid-19 handlar om att återvinna mesta möjliga funktioner och innehållet i rehabiliteringen är olika för de olika patienterna. Vissa patienter kommer tillbaka snabbt, medan andra märker att de behöver hjälp med rehabilitering först när de kommer hem eller ska börja arbeta igen efter sin sjukskrivning.

Andreas Svahn, Regionstyrelsens ordförande
  • Inledningsvis ett stort tack till alla inom Region Örebro län på olika sätt gör stor skillnad för samhället just nu genom sitt engagemang och arbete.
  • Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Hur allvarligt och hur långvarigt vet vi inte, det beror på hur var och en av oss väljer att beter oss.
  • De senaste veckorna har de ekonomiska bedömningarna och prognoserna duggat tätt. Gemensamt för dem är att läget med ekonomi och jobben är ytterst osäkert och att det var ett tufft läge för regioner och kommuner redan innan corona. SKR:s prognos visar att Region Örebro län får 300 miljoner kronor mindre i skatteintäkter, vilket är mycket pengar. Med anledningen av osäkerheten så har Regionstyrelsen enhälligt redan beslutat att skjuta beslut om budget för nästa år till november. Arbete med olika scenarier kommer redovisas efter sommaren.

Sidan granskades den 18 maj 2020

Innehållsansvarig: Johanna Berglund