Färre skador i vården

Patientsäkerheten har förbättrats vid landets sjukhus. Det visar en granskning av nära 60 000 journaler från omkring 60 sjukhus från januari 2013 till juni 2016. Utvecklingen är densamma i Region Örebro län som för landet i övrigt

Vårdrelaterade infektioner, överfylld urinblåsa och svikt i vitala funktioner har minskat betydligt under de senaste tre åren. Det visar Sveriges kommuner och landstings rapport Skador i vården som publiceras i dag.

Ingen ska behöva drabbas av skador

- Ingen patient ska behöva drabbas av skador som kan undvikas i samband med vård och behandling. Det är vår utgångspunkt som vårdgivare, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Minskningen hos oss och i landet i övrigt är följden av ett omfattande förbättringsarbete som genomförts.

Systematiskt förbättringsarbete

Inger Nordin Olsson, chefläkare inom hälso- och sjukvården, menar också att minskningen beror på kontinuerliga uppföljningar och förbättringsarbeten över tid.
- Minskningen som vi ser i hela landet är följden av ett systematiskt arbete med  kontinuerliga förbättringsarbeten. Samtidigt är det statistiska underlaget för Region Örebro län för litet för att vi ska kunna dra några ytterligare slutsatser. Men flera förbättringsarbeten pågår. Bland annat handlar det om införande av ett infektionsverktyg för att mer systematiskt kunna mäta förändringar av de vårdrelaterade infektionerna som är den vanligaste vårdskadan.

Här finns rapporten Skador i vården

Sidan granskades den 2 januari 2017

Innehållsansvarig: Sten Lundberg