Ny form av stöd till glutenintoleranta

Nyhet 2016-12-30

Från och med den 1 januari inför Region Örebro län ett ekonomiskt stöd till personer som är glutenintoleranta. Stödet är på 1 200 kronor per år.

Glutenintolerans, eller celiaki som det också benämns, är en kronisk sjukdom som saknar bot. Det enda de som lider av sjukdomen kan göra för att undvika besvär är att äta glutenfri mat. Glutenfria varor finns i livsmedelaffärer men de kostar mer än varor som innehåller gluten. Av den anledningen väljer Region Örebro län, i likhet med ungefär hälften av landets regioner och landsting, att stötta de drabbade med ett ekonomiskt stöd.

Stödet är på 1 200 kronor.

Ökad valfrihet med kontantstöd

Allt fler glutenfria livsmedel finns i dag i butikerna. Genom att ersätta den tidigare förskrivningen av glutenfria livsmedel med ett kontanstöd ökar möjligheten för de som lider av glutenintolerans att själva köpa de varor de vill ha i en vanlig livsmedelsaffär.

De patienter som har rätt till kontantstöd ska uppfylla tre kriterier. De ska:

• vara folkbokförda i Örebro län.
  • ha fyllt 16 år.
  • ha en fastställd diagnos av celiaki eller hudsjukdomen dermatitis herpetiformis av en läkare.

Cirka 2 000 vuxna personer i Örebro län uppskattas ha celiaki.

Sidan granskades den 3 januari 2017

Innehållsansvarig: Carl Olsson