Från läkarens högra hand till medicinsk vårdadministratör

Den 9 december firas läkarsekreterardagen. Läkarsekreterare, eller medicinsk vårdadministratör som det numera kallas, är ett yrke som har funnits inom sjukvården i över 50 år.

Från att ha varit läkarens högra hand har de numera betydligt fler arbetsuppgifter och är ofta spindeln i nätet på arbetsplatsen. Marita Ingenäs och Anki Stellin tar med oss på en kort återblick och berättar om hur yrket har förändrats.

Digitaliseringen har förändrat yrket

På 90-talet började de gamla skrivmaskinerna bytas ut mot datorer, vilket innebar en stor förändring för läkarsekreterarna på den tiden. Från att allt sköttes manuellt på papper skulle nu det mesta bli digitaliserat. Det nya sättet att arbeta på har fört mycket gott med sig och bidragit till bättre patientsäkerhet.

Anki Stellin och Marita Ingenäs tycker att digitaliseringen har bidragit till en positiv utveckling av yrket

- Datajournalen har nog varit en av de största förändringarna som kom med digitaliseringen. Förut när journalerna var i pappersformat kunde vi gå runt och leta en hel dag efter en journal som hamnat på villovägar. Det var ju varken särskilt effektivt eller patientsäkert, berättar Marita Ingenäs, enhetschef och medicinsk vårdadministratör på hjärt-lungkliniken USÖ.

- Något som heller inte var särskilt patientsäkert förr var när läkarna dikterade på band. Det hände ju att banden for i golvet och gick sönder, eller att man av misstag råkade radera bandet. I värsta fall kunde läkaren ha dikterat en hel dags arbete med flera patienter på ett och samma band, då fick man ju lite ont i magen om man råkade radera det, berättar Anki Stellin, enhetschef och medicinsk vårdadministratör på infektionskliniken USÖ.

Finns det något negativt med digitaliseringen?

- När strömmen går blir man ganska stressad. Som tur är händer ju inte det så ofta, men när det väl händer blir vi väldigt sårbara, säger Marita.

Mycket fokus på IT

Eftersom det mesta inom vårdadministration har blivit digitaliserat kräver jobbet som medicinsk vårdadministratör idag att du är duktig på IT.

- Eftersom vi jobbar mycket med alla dessa IT-system blir vi också lite IT-experter på kliniken, säger Anki. Det är oftast oss man kommer till med alla typer av IT-frågor. De yngre medarbetarna som kommer in nu är mycket duktigare på IT, det märks att det är mer fokus på det i utbildningen idag.

Hoppas på fler killar i framtiden

När Anki och Marita får frågan om hur det kommer se ut om 5-10 år är de båda överens.

- Vi jobbar mer med uppföljningar idag än vad vi gjorde förr. Jag tror att den typen av controllerfunktion kommer bli ännu vanligare och ta mer av vår tid i framtiden, säger Marita.

Anki hoppas även att fler killar utbildar sig till medicinska vårdadministratörer.

- Jag tycker det är väldigt synd och konstigt är att vi inte har fler killar i yrket, det är absolut inget ”flickigt” jobb om man kan säga så. Det kanske var mer så förr. Nu är det mycket fokus på IT och det är ett väldigt utvecklande jobb där man får vara med i en bransch som är på frammarsch, säger Anki.

Något som de också hoppas på till framtiden är att det utvecklas ett elektroniskt system för patientuppgifter som är gemensamt för hela Sverige.

- Det skulle göra det lättare att kommunicera patientuppgifter mellan olika landsting och regioner. Framförallt skulle det gå snabbare och bli mer patientsäkert, säger Anki.

Sidan granskades den 8 december 2017

Innehållsansvarig: Josefine Gran

Publicerad av Josefine Gran

Om yrket medicinsk vårdadministratör