Örebroregionen vinnare i slaget om sommarturisterna

Tillväxtverkets statistik över sommarturismen i Sverige visar på en splittrad bild. Storstäder och inlandskommuner är vinnare medan kustnära regioner tappat. Bland de som ökat andelen besökare finns Örebroregionen.

Antalet övernattningar i Sverige under sommaren minskade med 1,4 procent till totalt 27,1 miljoner. Det är framför allt svenskar som väljer andra alternativ under sin semester. Svenska övernattningar minskade med 3,3 procent sommaren 2017. De långväga besökarna fortsätter att komma till Sverige. Antalet gästnätter för utomeuropeiska besökare ökade med 12 procent jämfört med förra sommaren. Bland annat ökade antalet övernattningar från USA med 39 procent och från Kina med 13 procent.

Antalet besök ökar i Örebroregionen

Utvecklingen skiljer sig kraftigt åt i de olika regionerna. Storstadsregionerna och regioner där inlandsturismen dominerar, som Västmanland, Kronoberg, Örebro och Östergötland ökade medan kustnära regioner som Halland, Skåne, Blekinge och Östergötland minskade. Orsaken är naturligtvis den kalla sommaren som inte gynnade destinationer beroende av sol och bad.

Örebroregionen hör till sommarens vinnare. Under de tre sommarmånaderna noterades 659 732 gästnätter på regionens hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser, stugor och lägenheter. Det är en ökning med nära 4 procent jämfört med 2016. Riksgenomsnittet för samma period var en minskning med 1,4 procent, vilket innebär att Örebroregionen fortsätter de fem senaste årens positiva trend.

Högst ökning i landet av antalet utländska gästnätter

Den största procentuella ökningen finns bland de utländska besökarna som ökade med 14,2 procent mot 2016 vilket är den näst högsta ökningen i landet efter Jönköping. Sedan 2012 har antalet utländska gästnätter i Örebroregionen ökat med nära 70 procent, vilket är den högsta ökningen i landet.

- Besöksnäringen är en viktig tillväxtbransch som ger goda effekter i hela länet. Glädjande att se hur väl vi ligger till i förhållande till övriga destinationer i landet, säger Irén Lejegren (S), ordförande nämnden för regional tillväxt.

Tittar man enbart på hotell har Örebroregionen ökat med 8 procent under sommaren. Bäst är utvecklingen i Örebro och övriga Närkekommuner och bland förklaringarna finns stora evenemang i Örebro, som Titanic-utställningen och Open Art samt ökad kapacitet i och med återöppnandet av Aspa Herrgård och utökad kapacitet på Lanna Lodge.

Sidan granskades den 6 oktober 2017

Innehållsansvarig: Carl Olsson