Region Örebro län driver på utveckling av hållbara textilier för sjukvården

Inom Region Örebro län arbetar cirka 8000 personer inom sjukvården som byter till rena kläder varje dag. Dessutom bäddas närmare 500 vårdplatser rena dagligen på regionens tre sjukhus. Att vara med och driva på utvecklingen av hållbara textilier är därför en viktig del i Region Örebro läns långsiktiga och medvetna hållbarhetsarbete.

Region Örebro län vill vara en ansvarsfull aktör med höga ambitioner inom hållbarhetsområdet. För att uppnå våra mål i vårt program för hållbar utveckling så är det viktigt att de inköp som görs av textiler och andra produkter är hållbara.

- Genom att ställa krav på vilket material våra textilier är gjorda av, så kan vi vara med och utveckla textilbranschen i en mer hållbar riktning vilket stämmer väl överens med vårt hållbarhetsprogram säger Catrin Steen (MP), regionråd på Region Örebro län.

Textilier med lägre miljöpåverkan

Region Örebro län har succesivt infört textilier med lägre miljöpåverkan, som exempelvis lakan till neonatalavdelningen gjorda i materialet tencel, draglakan i återvunnen bomull, samt att man nu är på gång att införa en helt ny Bra Miljövalscertifierad handduk.

- Den största miljöbelastningen när det gäller textilier är i tillverkningen. Detta betyder att vi måste ställa krav på alternativa och bättre material, och dessutom vara beredda att själva bidra i den utvecklingen genom exempelvis livscykelanalyser berättar Linn Josefsson, miljösamordnare Region Örebro län.

Miljövänliga handdukar gjorda av träfiber

Textilia, som är textilservicepartner åt Region Örebro län, har utvecklat en rad hållbara textilier för sjukvården. Det senaste är en handduk Low energy towel, LET. Handduken består av modal (träfiber) samt återvunnen polyester (PET-flaskor) och är Bra Miljövalscertifierad. LET-handduken har visat sig bidra till miljövinster inte bara i tillverkning utan även i tvättprocessen.

Region Örebro län har nu valt att införa LET-handduken i sitt sortiment och ska nu, efter två livscykelanalyser där produkten förbättrats under utvecklingstiden, införa LET-handduken i sitt sortiment.

- Regionens ambition är att successivt införa handduken i vårt sortiment för att på sikt helt ersätta den handduk vi använder idag. Vi ser även över möjligheten att i framtiden använda träfibermaterial i våra personalkläder, berättar Marlene Kerber, textilsamordnare på Region Örebro län.

Sidan granskades den 7 december 2017

Innehållsansvarig: Ulrika Stenberg