Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sommarsamordning inom förlossningsvården

Det blir sommarsamordning inom förlossningsvården även 2018. Regiondirektör Rickard Simonsson fattade det beslutet i dag.

- Min utgångspunkt är att kvinnor och ofödda barn i hela länet ska garanteras en tillgänglig och patientsäker förlossningsvård även under sommarperioden, säger Rickard Simonsson, regiondirektör.

- Den sammantagna bedömningen jag gör är att det saknas förutsättningar för att kunna bedriva en tillgänglig och patientsäker förlossningsvård på två platser i länet under sommaren 2018. Möjligheten att kunna bemanna två förlossningsenheter i sommar finns inte. Som arbetsgivare kan jag inte åsidosätta medarbetarnas rätt till en sammanhållen sommarsemester.

- Patientsäkerheten väger tungt i detta beslut. Det gäller såväl mammans säkerhet som det ofödda barnets rätt till en säker förlossningsvård.

- Som ytterst ansvarig för verksamheten i Region Örebro län kan jag inte ta något annat beslut med de förutsättningar som finns. Erfarenheterna från de två tidigare somrarna med sommarsamordning är dessutom goda.

Sommarsamordning i hela hälso- och sjukvården

Sommarsamordning sker inom hela hälso- och sjukvården varje sommar för sjukhusen, vårdcentralerna och psykiatrin. Sommaren 2018 blir tredje året med sommarsamordning för förlossningen. Under 2018 kommer förlossningsverksamheten i länet koncentreras till USÖ under tio veckor, vecka 24 till och med vecka 34.

Möjlighet att kunna hyra in personal bedöms inte som sannolik

Möjligheten att kunna hyra in personal i den omfattning som saknas för att man skulle kunna upprätthålla två förlossningsenheter i länet under sommaren bedömer Rickard Simonsson inte som sannolik.

- Dels råder det brist i landet på bland annat barnmorskor, förlossningsläkare och operationssköterskor. Dessutom handlar det om att kunna få in rätt kompetens. Jag bedömer därför den möjligheten som en riskabel väg att gå. Den medicinska bedömningen är att det allvarligt skulle äventyra patientsäkerheten.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 12 december 2017

Innehållsansvarig: Sten Lundberg

Publicerad av Carl Olsson