Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För första gången skriver region Örebro län avtal med ett socialt företag

För första gången sluter Region Örebro län ett avtal med ett socialt företag där sociala hänsyn har varit vägledande. Cykelreturen ekonomisk förening ska under den närmsta tvåårsperioden serva och reparera Region Örebro läns tjänstecyklar på Eklundavägen

- Det här är en stor händelse och något helt nytt från Region Örebro län när det gäller att upphandla varor och tjänster, säger Bengt Storbacka (S), ordförande i nämnden för kultur, bildning och ideell sektor. Cykelreturen är ett socialt företag som vi väljer att ingå ett samarbete med för att stödja och främja arbetet kring sociala hänsyn.

Samarbete som är bra för båda parter

Avtalet innebär att Cykelreturen åtar sig att genomföra översyn av regionens cyklar samt reparera och underhålla cyklarna. Översyn ska ske utifrån behov, mellan en till fyra gånger per månad.
- Jag är jättenöjd med avtalet, säger Zahed Bachei, Cykelreturen. För båda sidor är det ett bra avtal. Vi som socialt företag försöker att hjälpa de som står långt från arbetsmarknaden att komma in på den. Jag vill hjälpa till och Region Örebro län vill hjälpa till, så jag ser verkligen fram emot det här samarbetet där vi kommer att göra vårt allra bästa.

Ett avtal som öppnar nya möjligheter också för flera

Att låta sociala hänsyn väga tungt i upphandlingar öppnar helt nya möjligheter för föreningar och andra verksamheter inom den sociala och ideella sektorn, menar Bengt Storbacka och fortsätter:
- Det här är ett bra exempel på hur vi som region kan arbeta för ett hållbart och inkluderande samhälle. Nu kommer vi att gå igenom våra upphandlingar för att hitta fler områden där föreningsliv och den ideella sektorn kan utföra tjänster och skriva avtal med regionen, och jag är ganska säker på att vi kommer att hitta fler områden.

Skapar nya arbetstillfällen

Cykelreturen ekonomisk förening är ett så kallat arbetsintegrerande socialt företag, det vill säga ett socialt företag vars huvudsyfte är att skapa arbete och driva näringsverksamhet. De arbetsintegrerande företagen har som övergripande ändamål att integrera människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle. Det innebär att företagen försöker skapa nya arbetstillfällen men också att man erbjuder arbetsträning, rehabilitering med mera för att de som deltar i verksamheten ska kunna få arbete hos andra arbetsgivare.
Avtalet gäller från 2018-09-01 till 2020-08-31, med option för köparen om förlängning med 24 månader dock med maximalt 12 månader i taget.Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 24 augusti 2018

Innehållsansvarig: Lena Hagsten

Publicerad av Lena Hagsten