Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hög tid att vaccinera mot TBE

Nu är våren här och med den kommer fästingarna. Fästingar kan sprida ett virus som orsakar hjärninflammation, TBE. Denna infektion kan förebyggas med vaccin. För de personer som tidigare påbörjat vaccination mot TBE, samt för de personer som visats i riskområden, är det nu hög tid att ge påfyllnadsdoser alternativt påbörja TBE-vaccinering om skyddet ska var optimalt inför fästingsäsongen.

Under 2017 diagnosticerades 5 personer med TBE som sannolikt blivit smittade i Örebro län. Nationellt anmäldes dock fler fall av TBE än något tidigare år, med flest smittade fall från Stockholms, Södermanlands, Uppsala och Västra Götalands län.

Alla i riskzonen

- Som smittskyddsläkare rekommenderar jag att alla personer som är i riskzonen för att drabbas av TBE vaccinerar sig, säger Gunlög Rasmussen. Genom att vaccinera sig förebygger man risken för att bli smittad och att drabbas av det allvarliga tillstånd som hjärninflammation kan innebära. Vaccination mot TBE rekommenderas i Örebro län till:

•Personer som vistas mycket i skog och mark
•Personer som brukar få många fästingbett
•Personer som har sommarboende i riskområden i andra län
•Resenärer som vistas mycket i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa Som invånare i Örebro län kan man vaccinera sig mot TBE på de flesta av länets vårdcentraler eller på de vaccinationsmottagningar som finns i länet.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 19 april 2018

Innehållsansvarig: Sten Lundberg

Publicerad av Sten Lundberg