Riskgrupper prioriteras för influensavaccination

Nyhet 2018-11-26

Region Örebro län kommer från och med nu att prioritera influensavaccination till personer som tillhör en riskgrupp.

Intresset för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan har varit stort, vilket är positivt. Det har hittills levererats fler doser influensavaccin till Region Örebro län än vad det gjorde under hela den förra vaccinationssäsongen. Samtidigt råder det brist på vaccin hos leverantörerna på grund av hög efterfrågan såväl i Sverige som i övriga Europa.

Region Örebro län har vaccin kvar, men för att säkerställa att alla som tillhör en riskgrupp kan vaccinera sig kommer dessa personer att prioriteras i enlighet med rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Riskgrupper

De riskgrupper som prioriteras för vaccination  är:

• personer 65 år och äldre
• gravida efter graviditetsvecka 16
• vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
- kronisk hjärtsjukdom
- kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
- andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, BMI >40, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
- kronisk lever- eller njursvikt
- diabetes mellitus
- tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Den som inte tillhör en riskgrupp får avvakta

Personer som inte tillhör en riskgrupp får tills vidare avvakta med vaccination. Detta kan ändras om förutsättningarna för tillgång till vaccin ändras.

Sidan granskades den 26 november 2018

Innehållsansvarig: Carl Olsson