Fullmäktige genomfördes i klimatets tecken

Höstens första regionfullmäktige gick till stora delar i klimatets tecken.

- Det märktes att FN:s klimatdiskussioner hade inträde även i vår lokal, säger Torgny Larsson, ordförande i Region Örebro läns regionfullmäktige.

När regionfullmäktiges ledamöter bänkade sig inför tisdagens sammanträde möttes de av ett pappersark som visade FN:s 17 globala mål.

- Dessa mål är något som vi tycker att man ska tänka på i alla sina beslut, säger Torgny Larsson.

Motioner om klimatet

Under sammanträdet avhandlades också flera motioner som handlade om klimatet, bland annat om huruvida Region Örebro län ska upprätta en särskild klimatstrategi och om det ska finnas en budget som tittar på koldioxid.

- Svaret som fullmäktige gav är att vi vill inkludera detta i de arbeten vi gör, överallt, säger Torgny Larsson.

Kompetensförsörjning

Men mötet startade med en annan fråga, nämligen kompetensförsörjningen.

- Vi fick en del glädjande nyheter, till exempel att vi inte har hyrt in en enda sjuksyrra. När det gäller hyresverksamheten i sin helhet går den ner nu. Målet för hela landet är 2 procent, och vi har på två år gått från 3,6 till 3 procent för vår verksamhet. Men vi har också utmaningar på många områden, säger Torgny Larsson.

På sammanträdet diskuterades även listning på länets vårdcentraler.

Läs mer om FN:s 17 globala mål genom att klicka på länken.

Sidan granskades den 25 september 2019

Innehållsansvarig: Carl Olsson