Regiondirektörens kommentar om förlossningen vid Karlskoga lasarett

Verksamhetschefen för kvinnokliniken har beslutat att stänga förlossningsverksamheten på Karlskoga lasarett från och med planerad sommarsamverkan den 15 juni 2019 på grund av att denne inte kan garantera patientsäkerheten för de akut sjuka nyfödda barnen.

Verksamheten är populär och håller i de flesta fall hög kvalité. Men några gånger om året innebär nuvarande verksamhet allt för stora risker för det nyfödda barnet.

Uppdraget från de folkvalda politikerna är dock att det ska finnas förlossningsmottagning i både Karlskoga och Örebro. Det uppdraget ligger fast.

Det är verksamhetschefen som har ansvar för patientsäkerheten enligt lag. Beslutet med stöd i lagstiftningen är att nuvarande verksamhet i Karlskoga inte är tillräckligt säker för barn som föds oväntat sjuka eller skadade.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen måste nu ta fram en redovisning till Hälso- och sjukvårdsnämnden om av vad som krävs för att öppna igen i Karlskoga.

Rickard Simonsson, regiondirektör

Sidan granskades den 5 juni 2019