Region Örebro län blir en allt mer hållbar organisation

Region Örebro län vill vara en ansvarsfull aktör med höga ambitioner inom hållbarhetsområdet, och under fjolåret togs ytterligare steg i den utpekade riktningen.

I hållbarhetsredovisningen för 2018 redovisar Region Örebro län fjolårets hållbarhetsarbete, som utgår från Program för hållbar utveckling 2017-2020, i form av 72 indikatorer. Halvvägs in i programperioden är 27 indikatorer uppfyllda, 33 delvis uppfyllda, 8 inte uppfyllda och 3 inte möjliga att följa upp med de mätverktyg Region Örebro län tillämpar i dag.

Hållbara transporter

Några av de 72 indikatorerna återfinns inom hållbara transporter, som under fjolåret var ett område där Region Örebro län hade ett extra stort fokus. Ett resultat av detta fokus är bland annat att 95 procent av kollektivtrafiken numera drivs med förnybara drivmedel. Bland de utmaningar som finns inom området är ett behov av att minska klimatpåverkan från bilresor med egen bil och att öka andelen möten som inte involverar en resa.

Fortsatt arbete med att minska matsvinnet

Ett annat fokusområde har varit hållbara måltider där regionen numera har menyer som är mer hälsosamma och som ger mindre miljöpåverkan tack vare ökad mängd grönsaker och minskad mängd kött. Fortfarande återstår mer arbete med att minska matsvinnet.

100 procent förnyelsebar el

På inköpssidan har Region Örebro län minskat köpen av förbrukningsartiklar som innehåller farliga ämnen, upphandlat textilier av hållbara material och säkrat en elförsörjning som till 100 procent utgörs av förnybar el.

Sidan granskades den 23 maj 2019

Innehållsansvarig: Anna Jakobsson