50 politiker gör kunskapsresa för att lära av nya regioner

Den 30 oktober åker cirka 50 politiker från länets kommuner, landstinget och regionförbundet på en tvådagars studieresa till tre regioner i Sverige: Skåne, Halland och Västra Götaland.

Syftet med resan är att få mer kunskap inför arbetet att bilda en region Örebro län. Samtliga 12 kommuner i länet har sagt ett gemensamt ja till det förslag som landstinget och regionförbundet lagt fram om att Örebro län ska ansöka till regeringen om att bilda en region.

Syftet med resan är att lära mer av dem som gått före och redan har bildat regioner. Det blir en resa söderut till Region Halland, Skåne och Västra Götaland. Det blir stopp i Vänersborg, Halmstad och Malmö.

- Vi vill göra ett grundligt arbete. Därför är det är viktigt att lära av dem som genomfört en liknande process som vi står inför. Det säger Irén Lejegren, ledamot i landstingsstyrelsen samt ordförande i regionstyrelsen, S. Att samla de regionala frågorna till en gemensam organisation ska ge oss styrka att klara de utmaningar regionen står inför, som välfärd, jobb, infrastruktur och innovationer.

Ola Karlsson, landstingsstyrelsens andra vice ordförande, M, hoppas att resenärerna ska få nyttiga lärdomar med sig hem från resan.

- Det är bra att vi lär av andras erfarenheter, så att vi kan bygga en ny regional organisation som passar hos oss. Särskilt viktigt är att i en stor organisation få en effektiv styrning så att vi får ut mer verksamhet för pengarna. Det är även viktigt att se hur de kommunala intressena kan tas tillvara på ett bra sätt.

En av de viktigaste frågorna under resan är att se hur andra har löst samspelet mellan kommunerna och den regionala nivån. Politiker från fl era av länets kommuner fi nns också med på den gemensamma studieresan. En av dem är Niina Laitila, kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, S.

- Jag tror att en regionbildning bidrar till en positiv utveckling i vårt län, som självklart också gynnar Karlskoga kommun. Det är en fördel att samla de regionala utvecklings- och tillväxtfrågorna i en och samma organisation. Men en viktig gemensam fråga att lösa är, hur samverkan mellan kommuner och regionen ska ske på ett bra sätt, säger Niina Laitila.

Den 27 november kommer landstingsfullmäktige att fatta beslut om att ansöka till regeringen om att bilda en region av Örebro län. Under vintern och våren kommer det att pågå ett intensivt utvecklingsarbete för att man i juni 2013 ska kunna presentera ett förslag till ny regional politisk organisation. Den nya regionen ska starta sin verksamhet efter nästa val, den 1 januari 2015.

Sidan granskades den 2 januari 2013

Innehållsansvarig: Karin Wettermark Jonsson